Universiteit Twente

Studium Generale: Afscheidssymposion Bert Groenman

09 december 2010

UT-Nieuws is al ruim vier decennia hét nieuws-, informatie- en opinieblad voor de UT-gemeenschap. De edities van het weekblad volgen het campusleven op de voet. Bijzondere wetenschappelijke vondsten, de opening van een nieuw lab, plannen uit de bestuursvleugel, grote feesten, het UT-nieuws is er bij. De krant deed zelfs ooit verslag van een crime passionelle in een studentenkamer. Door 40 jaar lang iedere week het nieuws te volgen, schreef het UT-nieuws tegelijktijd geschiedenis.

Het afscheid - na ruim veertig jaar - van hoofdredacteur Bert Groenman, is aanleiding tot een expositie en een symposium.

Opening Expositie 40 jaar UT-Nieuws - 13.30 -14.15 Bert Groenman wordt geïnterviewd over geruchtmakende zaken uit de nieuwsarchieven door Peter Timmerman en Henk Procee van het Studium Generale.

Symposion Tussen onafhankelijkheid en loyaliteit - 14.45-16.30 Echte journalistiek is onafhankelijk. Veertig jaar lang heeft de hoofdredacteur volgens dit devies geleefd. In dit symposion wordt de spanning tussen onafhankelijkheid en loyaliteit onder de loep genomen. Hoe onafhankelijk kan een blad binnen de eigen universiteit zijn? Hoe loyaal zijn kritische en, nog sterker, onkritische studenten en medewerkers aan hun instelling? Welke invloed heeft de bestuurscultuur op het academische klimaat, en omgekeerd?

Over deze vragen buigt zich een panel onder leiding van Henk Procee van Studium Generale. De aftrap tot de discussie wordt gegeven door prof. dr. Erwin Seydel (voorzitter van de redactieraad van UT-Nieuws). Aan het panel nemen verder deel prof. dr. Frans van Vught (oud-rector), prof.dr. Petra de Weerd (hoogleraar organisatiestudies en innovatie) en natuurlijk Bert Groenman.

Donderdag 9 december 13.30-16.30 uur. Vrijhof/Amphitheater.

Ga voor meer informatie en het complete overzicht van aankomende activiteiten naar de website van het Studium Generale: www.utwente.nl/sg.