Gemeente Hulst


Hulster vertegenwoordiging op EuroSkills 2010

Europese kampioenschappen voor het vakmanschap in Portugal.

EuroSkills zijn de Europese kampioenschappen voor het vakmanschap. In december 2010 vindt de 2e editie plaats in de hoofdstad van Portugal, Lissabon. Van 9 tot en met 12 december 2010 strijdt een Nederlands team tegen jonge vakmensen uit andere Europese landen en vanuit verschillende vakgebieden. Bij deze kampioenschappen wordt Nederland vertegenwoordigd door 38 MBO-ers. Daarvan komen er 2 uit de gemeente Hulst.

Aan de vorming van het Nederlandse team zijn diverse voorronden voorafgegaan. In een finale werd uiteindelijk beslist wie er Nederland mag vertegenwoordigen in Lissabon. Roy van Delft uit Terhole en Gudo Rijk uit Vogelwaarde maken deel uit van de Nederlandse selectie.

Roy van Delft komt uit in de vakwedstrijd "Landscape Gardening". Samen met nog 3 anderen uit het Nederlandse team, neemt hij het op tegen kandidaten uit verschillende landen. Roy zit op de Edudelta College te Goes en volgt Hoveniers - niveau 3. Met deze opleiding is het mogelijk om naast studeren ook te werken en zo ervaring op te doen in het vakgebied. Roy werkt bij hoveniersbedrijf P. van Vuuren uit Zaamslag.

Gudo Rijk gaat met nog 3 anderen in de vakwedstrijd "Plumber" de strijd aan met andere specialisten uit dit vakgebied. Gudo zit op ROC Westerschelde te Terneuzen. Hier volgt hij de opleiding Installatietechniek. Naast zijn studie werkt Gudo bij InstallatieWerk Zuid-West Nederland en Installatiebedrijf van Damme - van de Vijver te Hulst.

Op donderdag 2 december 2010 worden Gudo Rijk en Roy van Delft om 14.30 uur op het stadhuis te Hulst verwacht. Daar zal burgemeester Jan-Frans Mulder samen met Frank van Driessche, wethouder Onderwijs, de beide 2 jongemannen een riem onder het hart steken en hen veel succes toe wensen.

Op de EuroSkills 2010 komen honderden wedstrijdkandidaten uit 27 landen uit in 50 beroepen. De wedstrijden vinden plaats op het FIL, Feira International de Lisboa. Dit is het grootste beurscomplex van Portugal. Het evenement geeft een goed beeld van de beroepsopleidingen in Europa. Iedereen die iets te maken heeft met beroepsopleidingen ontmoet elkaar hier: Leerlingen, docenten, experts, scholen, bedrijven en politici.

EuroSkills is een initiatief van ESPO (European Skills Promotion Organisation). Het doel van ESPO is het promoten van vakmanschap en beroepsonderwijs bij Europese vakjongeren.