Rijksvoorlichtingsdienst

Prinses Màxima opent 25e restaurant van Resto VanHarte

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden opent donderdagmiddag 9 december in Amersfoort het 25e restaurant van Resto VanHarte. Deze landelijke stichting zet buurtrestaurants op waarin bewoners en professionals elkaar aan tafel kunnen ontmoeten.

Resto VanHarte is opgericht in 2005 door de grondleggers van Artsen Zonder Grenzen, betrokken ondernemers en kunstenaars. Doel is om de sociale cohesie in de wijk te verbeteren. Inmiddels zijn op 25 locaties in Nederland restaurants gevestigd, onder meer in wijkgebouwen en scholen. Bewoners en buurtprofessionals kunnen elkaar tijdens een betaalbare en gezonde drie-gangenmaaltijd informeel ontmoeten. Regelmatig komt bijvoorbeeld een huisarts, wijkagent of buurtvader aan tafel om de wijkvoorzieningen te bespreken. Mensen in een sociaal isolement worden hierdoor meer bij de buurt betrokken. Zij worden gestimuleerd om lid te worden van een club of om (vrijwilligers) werk te gaan zoeken. Het personeel van de restaurants bestaat grotendeels uit vrijwilligers. De keukens en de bediening bieden erkende werk- en leerplekken.

Resto VanHarte startte in 2008 met het groeiprogramma van het Oranje Fonds. Dit programma laat lokaal succesvolle initiatieven uitgroeien tot een goed functionerende landelijke onderneming. Het fonds steunt ook nu nog de opzet van nieuwe restaurants. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.