Congres-en Studiecentrum VNG

Studium Generale `De Vitale Gemeente'

Waarderen, organiseren en vitaliseren


* Introductie

* Programma

* Inschrijven

* Sprekers

Een zoektocht voor bestuurders en managers

Drie kleinschalige bijeenkomsten over actuele gemeentelijke ontwikkelingen, trends en vernieuwende inzichten. Hoogwaardige verdiepingssessies met een goede balans tussen theoretische diepgang, praktische toepasbaarheid en ruimte voor interactie. Deskundigen van universiteiten, overheid en bedrijfsleven poneren onder leiding van een kritische voorzitter ideeën die de basis vormen voor discussie en meningsvorming. Wat dacht u van het slaan van boorputten naar maatschappelijke onderstromen? Hoe zit het met technische rationaliteit en politieke realiteit? Hoe bereikt u `operational excellence' met uw maatschappelijke partners? En wat te denken van de burger en de democratische praktijk?
Een boeiende serie van drie: aan u de keuze of u een, twee of drie bijeenkomsten bijwoont. Doe mee aan deze zoektocht die naar antwoorden leidt.

Doel

Doel van het Studium Generale is om deelnemers op de hoogte te stellen van nieuwe ontwikkelingen, trends en vernieuwende inzichten. Deskundigen van universiteiten, overheid en bedrijfsleven poneren ideeën die de basis vormen voor discussie en meningsvorming, samen met gemeentebestuurders en managers. De verdiepingsessies hebben een hoogwaardig karakter en kennen een goede balans tussen theoretische diepgang en praktische toepasbaarheid.

Data en locaties

De bijeenkomsten vinden plaats op 9 december 2010, 13 januari 2011 en
10 februari 2011 van 15.00 - 18.15 uur (ontvangst vanaf 14.30 uur), met aansluitend een 2-gangendiner. De bijeenkomsten worden georganiseerd in Slot Zeist, Zinzendorflaan 1 in Zeist.

Doelgroep

De bijeenkomsten zijn bestemd voor:

- burgemeesters

- wethouders

- gemeentesecretarissen

- raadsgriffiers en

- topmanagers van gemeenten.

Kosten

De kosten voor deelname bedragen per bijeenkomst EUR 395,00, exclusief btw. Deze prijs is inclusief een diner na afloop. Het is ook mogelijk om een abonnement te nemen op de serie van drie bijeenkomsten. De kosten bedragen dan EUR 1.117,50 exclusief btw. Dit abonnement kan afgenomen worden als persoon of als gemeente.

Veldhuis.jpg

Programma- opzet
De bijeenkomsten hebben een vast stramien: een wetenschapper leidt het thema in. Een praktijkdeskundige reflecteert en voordat de inleiders met u en elkaar in discussie gaan belicht ook een `dwarskijker' het onderwerp.

Het tijdschema:

14.30 uur ontvangst met koffie en thee

15.00 uur start inhoudelijk programma

18.15 uur informele afsluiting met een 2-gangendiner

Met wie gaat u in gesprek?
Harrie Aardema
Frank Hendriks Peter den Oudsten
Ina Adema
Guusje ter Horst Marie Louise van Schaijk
Magda Berndsen Aat de Jonge Joyce Sylvester Hein van Duivenboden
Leo Lenssen Friso de Zeeuw

Donderdag 9 december 2010: Waarderen
Inleiders: prof. dr. Harrie Aardema, bijzonder hoogleraar Publiek Management aan de Open Universiteit Nederland, partner BMC, dr. Guusje ter Horst, voormalig burgemeester van Nijmegen, oud-minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, prof. mr. Friso de Zeeuw, directeur Nieuwe Markten bij Bouwfonds Ontwikkeling, praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling aan de TU Delft
Dagvoorzitter: mr. Aat de Jonge, burgemeester van Dronten

De afgelopen jaren verscheen er veel literatuur over 'control' in overheidsorganisaties. Deze is vaak sterk normatief van aard. Denk daarbij bijvoorbeeld aan publicaties over het dualisme. Deze gaan met name over hoe controlinstrumenten kunnen worden verbeterd en over wat politici daarmee volgens de auteurs zouden moeten doen. Weinig is er geschreven over de belevingen en maatstaven van bestuurders of managers zelf. Hoe vinden zij dat het moet gaan? Welke waarden, percepties en wensen spelen een rol in het publieke domein? En hoe beïnvloeden die de kwaliteit van de samenwerking tussen raadsleden, collegeleden, topmanagers en bijvoorbeeld griffiers? Wij koppelen de technische rationaliteit van `control' aan de politieke realiteit van alle dag. In organisaties zijn onder- en bovenstromen en doen mensen iets anders dan zij zeggen dat ze doen. Hoe kunt u dit gedrag doorbreken en de eigen handelingsvariëteit vergroten?

studium.jpg

Donderdag 13 januari 2011: Organiseren
Inleiders: Marie Louise van Schaijk, gemeentesecretaris van Oss, Magda Berndsen, lid Tweede Kamer, voormalig burgemeester, oud-politiekorpschef en Prof. dr. Hein van Duivenboden, bestuurkundig adviseur, hoogleraar interbestuurlijke samenwerking aan de TiasNimbas Business School van de Universiteit van Tilburg. Dagvoorzitter: mr. Ina Adema, burgemeester van Veghel

In deze bijeenkomst draait het om de vraag hoe u zich kunt verhouden tot andere overheden, organisaties en bedrijven in uw omgeving. Kunt u `operational excellence' bereiken met uw maatschappelijk partners? Welke vernieuwende en vitale coalities kunt u met hen aangaan? Langs welke waarden zouden die kunnen worden gevormd? Groen? Duurzaam? Wat zeggen die begrippen dan precies? Wie doet dan wat? Hoe organiseren we dat optimaal? Hoe verhouden bestuurskunde en bedrijfskunde zich bij het werken in netwerken? En kan nieuwe technologie of nieuwe media dat ondersteunen?

Donderdag 10 februari 2011: Vitaliseren
Inleiders: prof. dr. Frank Hendriks, hoogleraar Vergelijkende Bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg, dr. Joyce Sylvester, waarnemend burgemeester van Naarden, lid Eerste Kamer, drs. Leo Lenssen, lector Maatschappelijk Ondernemerschap aan de Hogeschool INHOLLAND, oud-bestuursvoorzitter ROC ASA
Dagvoorzitter: Peter den Oudsten, burgemeester van Enschede

In deze bijeenkomst staat de burger centraal. We gaan op zoek naar vitaliteit in de democratische praktijk. Een vitale samenleving vraagt om een vitale gemeente en dus een actieve burger. Betekent dat diversiteit in coalities? Wat zijn de vier verschillende rollen bij burgerschap in de buurt; wijkexperts, alledaagse doeners, casusexperts en projectentrekkers. Hoe kun je, vanuit deze rollen redenerend, de participatie bevorderen? Met andere woorden; hoe maken we het dynamisch en écht responsief?

Inschrijven

U kunt zich aanmelden via deze inschrijflink

Data en locaties

De bijeenkomsten vinden plaats op 9 december 2010, 13 januari 2011 en
10 februari 2011 van 15.00 - 18.15 uur (ontvangst vanaf 14.30 uur), met aansluitend een 2-gangendiner. De bijeenkomsten worden georganiseerd in Slot Zeist, Zinzendorflaan 1 in Zeist.

Doelgroep

De bijeenkomsten zijn bestemd voor:

- burgemeesters

- wethouders

- gemeentesecretarissen

- raadsgriffiers en

- topmanagers van gemeenten.

Kosten

De kosten voor deelname bedragen per bijeenkomst EUR 395,00, exclusief btw. Deze prijs is inclusief een diner na afloop.

Het is ook mogelijk om een abonnement te nemen op de serie van drie bijeenkomsten. De kosten bedragen dan EUR 1.117,50 exclusief btw. Dit abonnement kan afgenomen worden als persoon of als gemeente.

Voorwaarden inschrijving

Ongeveer een week voor de betreffende bijeenkomst ontvangt u een bevestiging.

Uw inschrijving is bindend. Registratie is verband met de Wet bescherming persoonsgegevens aangemeld bij het CBP op 24 juli 2002, meldingsnummer m-1026707.

Annuleren of wijzigen

Wilt u uw aanmelding annuleren of wijzigen, dan kunt u dat doen door in te loggen en naar 'mijn inschrijving' te gaan. U kunt ook een vervanger schriftelijk aanmelden via e-mail: cs@vng.nl. Denkt u bij annulering aan de annuleringsvoorwaarden? Tot 22 dagen voor de betreffende bijeenkomst kan kosteloos worden geannuleerd.

Inlichtingen

Logistiek & aanmelding:

Usha Patandin

Congres en Studiecentrum VNG

Postbus 30435


2500 GK Den Haag


070 - 3738498

usha.patandin@vng.nl

Inhoudelijk:

Elwin Veldhuis
Veldhuis Opleidingsadvies
Joseph Ledelstraat 130

2518 KM Den Haag

06 - 41215181
elwin@veldhuisopleidingsadvies.nl
www.veldhuisopleidingsadvies.nl

Wanneer u op de foto van een spreker klikt, krijgt u de cv van deze spreker in word.

Harrie Aardema Aat de Jonge Guusje ter Horst Frank Hendriks Friso de Zeeuw Ina Adema
peter den Oudsten Hein Duivenvorden marie Louise van Schaijk Leo Lenssen Margo Berndsen Joyce Sylvester