Waterschap Aa en Maas

vispassage

Waterschap gaat voor belangrijke vispassage Crèvecoeur

Een doorgang in de dijk bij Crèvecoeur waardoor trekvissen vanuit de Maas het hele achterland van Noordoost-Brabant kunnen bereiken. Dat is waar waterschap Aa en Maas en de gemeente 's-Hertogenbosch voor gaan. Op donderdag 9 december organiseert het waterschap een inloopavond over de aanleg van vispassage Crèvecoeur. Op deze avond kunnen belangstellenden kennis nemen van de plannen (pdf) . Uiteraard is er ook alle gelegenheid om vragen te stellen. De bijeenkomst vindt plaats in Cultuurhuis De Engelenburcht, Heuvel 18 in Engelen ('s-Hertogenbosch). De inloopavond begint om 19.00 uur.

Om de vismigratie van de Maas naar de Dieze te verbeteren wil waterschap Aa en Maas, in samenwerking met de gemeente 's-Hertogenbosch, een vispassage aanleggen. De vispassage komt ten zuiden van de spuisluis Crèvecoeur, die de afvoer en het peil in de Dieze regelt. Zo houdt `s-Hertogenbosch droge voeten. Tegelijkertijd blijft de Dieze bevaarbaar voor schepen die vanuit de Maas de Zuid-Willemsvaart willen bereiken. De spuisluis vormt echter wel een barrière voor vissen die vanuit de Maas de beken de Aa, de Dommel, en de Dieze in willen.

Waterschap Aa en Maas wil daarom bij Crèvecoeur een zogenoemde bekkentrap bouwen. Bij een bekkentrap wordt het peilverschil van het water geleidelijk overbrugd door een serie bekkens, die achter elkaar worden gelegd. De werking van een bekkentrap heeft zich internationaal al bewezen. Bovendien oogt het natuurlijk in het landschap omdat een bekkentrap eruit ziet als een slingerende beek.

Veilig `door' de dijk
De aanleg van de vispassage bij Crèvecoeur heeft een aantal gevolgen. De belangrijkste is dat de vispassage de Maasdijk moet doorkruisen. Alleen zo kunnen vissen vanuit de Maas de beken in zwemmen. Maar de dijk moet wel het achterland blijven beschermen bij hoogwater op de Maas. Daarom wordt de doorlaat afsluitbaar en kunnen daarmee in periodes van hoogwater vissen tijdelijk geen gebruik maken van de vispassage Crèvecoeur.

Aan de kant van de Oude Dieze verlegt Aa en Maas de bestaande waterkering. Deze kering beschermt de polder Henriëttewaard tegen hoge peilen op de Dieze. De waterkering komt om de vispassage heen. Hierdoor wordt het hele perceel een kleine uiterwaard, die kan overstromen als het peil op de Dieze stijgt. Dat de uiterwaard af en toe overstroomt is zelfs wenselijk voor de ontwikkeling van natte natuur rondom de vispassage.

Projectplan
Het waterschap heeft voor de aanleg van de vispassage en het doorkruisen van de Maasdijk een plan gemaakt. Dat ontwerpplan ligt, samen met het ontwerpbesluit van de noodzakelijke ontgrondingsvergunning, momenteel ter inzage bij zowel de gemeente 's-Hertogenbosch, het waterschap en de Provincie Noord-Brabant. Laatstgenoemde coördineert de vergunningprocedures. Tot 20 december kunnen nog zienswijzen op de beide ontwerpen worden ingediend.

Mochten er geen bezwaren worden gemaakt, dan kan in het voorjaar van 2011 worden gestart met de aanleg van de vispassage. De werkzaamheden nemen ongeveer driekwart jaar in beslag.