Gemeente Soest

De gemeenteraad vergadert op 9 december 2010

03 december 2010

Op donderdag 9 december 2010 komt de gemeenteraad bij elkaar. Wij nodigen u uit voor de Ontmoeting met presentaties en bijeenkomsten over diverse onderwerpen en de Ronde met een inhoudelijke bespreking (zonder het innemen van standpunten). Hieronder vindt u een korte toelichting op de onderwerpen die aan de orde komen.

DE RONDE 19.30 - 21.00 UUR

Herijking wijkgericht werken

Als vervolg op de evaluatie wijkgericht werken is een Nota Gebiedsgericht werken samengesteld. De raad wordt gevraagd richtinggevende uitspraken te doen over de rol en positie van de wijkbewonersteams (WBT's) of het dorpsbewonerteam, over het optimaliseren van de overlegstructuren met de partners in de samenleving (waaronder de WBT's) en over het opnieuw definiëren van de rol en taken van de wijkcoördinatoren.

Vervolgens zal de nota, na eventuele aanpassingen, besproken worden met de partners in de samenleving. Besluitvorming in de Raad zal naar verwachting in januari / februari 2011 plaatsvinden.

DE RONDE 19.30 - 20.15 UUR

Bestemmingsplan Boerenstreek-Overhees

Het Ontwerp Bestemmingsplan Boerenstreek-Overhees heeft reeds ter inzage gelegen. Over dit Ontwerp bestemmingsplan zijn 3 zienswijzen ingediend. De indieners kunnen tijdens de Ronde hun zienswijze toelichten en er kunnen verduidelijkende vragen gesteld worden. Besluitvorming in de Raad is voorzien op 20 januari 2011.

DE ONTMOETING 19.30 - 20.15 UUR

Amfors sociale werkvoorziening

De directrice van Amfors, mevrouw Linde Maas, zal in deze Ontmoeting een presentatie houden over de sociale werkvoorziening in het algemeen en over Amfors in het bijzonder.

Er zal worden ingegaan op de kortingen die in het Kabinetsakkoord zijn opgenomen voor de sociale werkvoorziening. Dit zal consequenties hebben voor de financiële positie van de SW-bedrijven en voor de SW-medewerkers.

DE ONTMOETING 20.15 - 21.00 UUR

King Arthur Groep

De King Arthur Groep heeft plannen om in Soest een kleinschalige woon-/zorgvoorziening te realiseren voor mensen met dementie. Het is echter niet te verwachten dat het op korte termijn voor de King Arthur Groep mogelijk wordt de voorziening te realiseren.

De King Arthur Groep heeft gevraagd aan het College om steun te verlenen bij het vinden van een mogelijke locatie. In deze Ontmoeting zal de King Arthur Groep de plannen presenteren, vervolgens is er gedachtewisseling mogelijk.

DE RONDE 20.15 - 21.00 UUR

Referendumverordening

De huidige referendumverordening dateert uit 2005 en biedt de op één na meest vergaande referendummogelijkheid: een correctief referendum (een referendum over een reeds genomen besluit).

Naar aanleiding van een nieuwe modelverordening van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn de verschillende mogelijkheden op een rij gezet. In deze Ronde-bijeenkomst is er gelegenheid om verduidelijkende vragen te stellen. Aan het eind van de bijeenkomst moet duidelijk zijn of er aanleiding is om de huidige verordening aan te passen.

DE RONDE 21.15 - 22.45 UUR

Communicatie en participatie

In het collegeprogramma wordt de nadruk gelegd op communicatie en participatie. Aan de hand van een discussienota worden de verschillende aspecten hiervan besproken.

Van de Raad worden richtinggevende uitspraken verwacht over andere de mate van invloed van inwoners in een beleidstraject en of er behoefte is aan een specifiek doelgroepenbeleid. Ook zal er gesproken gaan worden over de rolverdeling tussen de gemeenteraad en het college.

De richtinggevende uitspraken zullen uitgewerkt worden in een beleidsnota die naar verwachting voor besluitvorming in de Raad van maart 2011 behandeld zal worden.

DE RONDE 21.15 - 22.15 UUR

Voortgang bestemmingsplannen

Dit onderwerp zal aan de hand van een opvolgingsonderzoek van de rekenkamercommissie Soest en een voortgangsrapportage 2010 van het college van B en W besproken worden.

De rekenkamercommissie concludeert dat de gemeenteraad in de periode 2007-2010 niet adequaat op de hoogte gesteld is van de voortgang van de actualisering van de bestemmingsplannen. Een andere conclusie is dat in het proces om te komen tot de actualisering van de bestemmingsplannen sinds kort sprake is van een verbeterde organisatie.

De voortgangsrapportage gaat in op de actuele stand van zaken. De doelstelling volgens de actuele planning is dat Soest in 2014 beschikt over tien actuele en digitale bestemmingsplannen voor geheel Soest.

In deze Ronde-bijeenkomst zal het rapport van de rekenkamercommissie worden toegelicht en kunnen er verduidelijkende vragen gesteld worden aan de rekenkamercommissie en de portefeuillehouder. Op 16 december 2010 zal in de Raad de conclusie van het opvolgingsonderzoek vastgesteld worden.

Agenda van de raad