Universiteit Utrecht

Persaankondiging van de Universiteit Utrecht

6 december 2010

Publiekssymposium: Waar is de duurzame agenda gebleven?

Jacqueline Cramer zet duurzaamheid stevig op de agenda als nieuwe directeur van het UCAD

Het Utrecht Centrum voor Aarde en Duurzaamheid (UCAD) organiseert op 9 december het publiekssymposium 'Waar is de duurzame agenda gebleven?'. Tijdens dit symposium laat Jacqueline Cramer zien dat duurzaamheid een blijvende trend is. Een jaar na de oprichting van het UCAD treedt Cramer op 9 december aan als nieuwe directeur. Zij neemt het stokje over van prof. ir. Klaas van Egmond.

Jacqueline Cramer (tevens hoogleraar Duurzaam Innoveren aan de Universiteit Utrecht) zal uiteenzetten hoe de wetenschap in samenwerking met marktpartijen en maatschappelijke organisaties een bijdrage kan leveren aan lokale en wereldwijde oplossingen voor duurzaamheidsproblemen.

Nederland krijgt Nieuwe Energie

Ook Herman Wijffels geeft een lezing. De hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering, ook verbonden aan het UCAD, zal het initiatief 'Nederland krijgt Nieuwe Energie' toelichten. Dit is een voorbeeld van een project waarin politieke tegenstellingen kunnen worden overbrugd. Op 7 december biedt Wijffels het plan voor een Deltawet Nieuwe Energie aan de Tweede Kamer aan. Met deze wet kan Nederland uiterlijk in 2050 helemaal overstappen naar schone en onbeperkte energiebronnen.

Herkenbaar knooppunt op het gebied van duurzaamheid

De provincie Utrecht herbergt veel kennisinstellingen op het gebied van duurzaamheid rond thema's zoals water, klimaat en energie, grondstoffengebruik en duurzame steden. In totaal zijn er vele honderden onderzoekers op deze terreinen actief. Het Utrecht Centrum voor Aarde en Duurzaamheid wil samen met marktpartijen en maatschappelijke organisaties de innovatiekracht van deze kennisinstellingen dusdanig bundelen en versterken dat de regio Utrecht een herkenbaar knooppunt wordt voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid.

Symposium

Het symposium 'Waar is de duurzame agenda gebleven?' vindt plaats op 9 december, 20.00 uur, in de Aula van het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Het symposium - mede georganiseerd door Studium Generale Universiteit Utrecht - is voor iedereen vrij toegankelijk. Meer informatie op de website.

Meer informatie

Website Utrecht Centrum voor Aarde en Duurzaamheid