Gemeente Enschede

Brandweer Enschede reikt prijs uit

Succesvolle aanpak terugdringen loze meldingen

Donderdag 9 december reikt Brandweer Enschede een prijs uit aan `t Bouwhuis. Zij zijn de organisatie die in 2010 het meeste resultaat heeft bereikt met het terugdringen van het aantal loze brandmeldingen.

Jaarlijks rukt Brandweer Enschede voor ongeveer de helft van het aantal alarmeringen uit naar loze brandmeldingen. Brandweer Enschede zet zich middels voorlichting en gerichte advisering aan de bedrijven intensief in om het aantal loze meldingen terug te dringen. In het uiterste geval kunnen overtreders een last onder dwangsom opgelegd krijgen. Dit is bestuurlijk vastgelegd in de beleidsregel TOOM (terugdringen onechte en ongewenste meldingen).

De actieve inzet van de brandweer om het aantal loze meldingen terug te dringen werpt zijn vruchten af. In 2008 had Enschede nog 950 loze meldingen, op dit moment staat de teller op 725. Minder meldingen, terwijl er 20 bedrijven zijn bijgekomen die een brandmeldinstallatie hebben die op hun beurt ook weer loze meldingen kunnen veroorzaken.

Ook organisaties werken hard aan het verminderen van het aantal loze meldingen. Brandweer Enschede waardeert dit en wil de organisatie die het meeste resultaat heeft bereikt jaarlijks belonen door de TOOM Topper uit te reiken. Dit jaar gaat de trofee naar het `t Bouwhuis. Zij hebben in twee jaar tijd het aantal loze meldingen met 70% verminderd. De prijs wordt donderdag 9 december om 14.00 uur door plv. commandant Max Krisman uitgereikt.