FNV

FNV Bondgenoten gaat donderdag met NS en Prorail afspraken maken over winterhard spoor

06-12-2010

Komende donderdag gaat FNV Bondgenoten met NS en Prorail om tafel om te bespreken hoe situaties als in het afgelopen weekend in de toekomst voorkomen kunnen worden. De bond wil met de directies van de spoorbedrijven harde afspraken maken op basis van de aanbevelingen uit het FNV-rapport "Kou uit de lucht" over de problemen op het spoor in winterweer. FNV Bondgenoten kreeg veel reacties van spoorpersoneel over de situatie op het spoor van afgelopen weekeinde. Gedurende een behoorlijk deel van de dag was 20% van de treinen uitgevallen rondom Utrecht en in het westelijk deel van het land. Dit leidde in het Sinterklaasweekend tot veel boze reacties van klanten en spoormedewerkers. Bestuurder Roel Berghuis van FNV Bondgenoten: "Het spoorpersoneel heeft alle zeilen bij moeten zetten om klanten te helpen en voelde zich onmachtig. Met een gefrustreerd gevoel tot gevolg. De NS-medewerkers konden te weinig doen wat zij graag doen: treinen rijden en service geven. De tv-filmpjes van Prorail en NS over het "winter klaar zijn" werkten als een boemerang op de frontliners." NS heeft bij de eerste signalen deze filmpjes direct van de televisie gehaald.

FNV Bondgenoten vindt dat deze situatie te wijten is aan onvoldoende samenwerking en gebrekkige communicatie in en tussen de spoorbedrijven. Dat moet snel anders en de bond heeft ook concrete ideeën hoe het beter kan. Onlangs schreef de bond het rapport "Kou uit de lucht" met deskundige personeelsleden uit alle spooronderdelen. Het rapport doet voor elk spooronderdeel aanbevelingen in het kader van `winterhard spoor'. Deze zijn aangeboden aan de directies van NS en Prorail.

Donderdag 9 december a.s. heeft FNV Spoor hier overleg over met NS- en Prorail-directies. Berghuis: "Wij zijn blij dat onze stem en die van het spoorpersoneel worden gehoord. We willen graag heldere afspraken maken. Want een winterhard spoor is in het belang van reizigers en medewerkers."