Vrije Universiteit Amsterdam

Socialere computers leiden tot verbeterde prestaties


* Startdatum: 09-12-2010


* Tijd: 09.45


* Locatie: Aula


* Titel: Adaptive Support for Human-Computer Teams. Exploring the Use of Cognitive Models of Trust and Attention


* Spreker: P. van Maanen


* Promotor: prof.dr. J. Treur


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Door computers sociale competenties te geven verbetert de samenwerking tussen mensen en computers. De computer zou op basis van menselijk vertrouwen en aandacht bijvoorbeeld advies kunnen geven of taken kunnen overnemen. Verwacht wordt dat dit soort sociaal gedrag van de computer in de toekomst zal bijdragen aan de samenwerking tussen mensen en computers, zoals mensen dat onderling ook kunnen. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Peter-Paul van Maanen.

In domeinen waarin mensen veel moeten samenwerken met computergestuurde systemen, zoals in de luchtvaart of bij defensie, wordt het werk lastiger vanwege de steeds hogere automatisering, informatiedichtheid en tijdsdruk. Dit zorgt voor een grotere afstand tussen mensen en computers, terwijl zij juist steeds meer nader tot elkaar zouden moeten komen: de slimmere computers moeten en gaan zich meer bemoeien met de taken die de mens uitvoert. Een van de problemen in dit `gedwongen huwelijk' is dat zowel mensen als computers zich niet voldoende bewust zijn van de (on)vermogens van de ander. Je zou dit een gebrek aan sociaal gedrag kunnen noemen.

Van Maanen beschrijft experimenten waarin hij computers sociale competenties geeft met het doel de samenwerking tussen mensen en computers te verbeteren. Hij heeft daarvoor modellen van menselijk vertrouwen en aandacht gebruikt: vertrouwen bepaalt onder andere of men wel of niet informatie of hulp van een ander zal aannemen, en aandacht is een cognitief proces dat belangrijk is bij de selectie en interpretatie van informatie. Het detecteren van te veel of te weinig vertrouwen ergens in, of aandacht ergens voor, is handig als je probeert mee te denken met de mens om zijn taken goed uit te voeren.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam