Stadsdeel Amsterdam Zuidoost

midden in woonwijk succesvol

---

Sportpark midden in woonwijk succesvol

8 december 2010

Op donderdag 9 december opent Emile Jaensch, portefeuillehouder Sport en Recreatie, om 18.00 uur het Bijlmer Sportpark, centraal gelegen in het Bijlmerpark, in het hart van Stadsdeel Zuidoost. Ontvangers van deze uitnodiging zijn van harte welkom om de officiële opening bij te wonen.

Op donderdag 9 december opent Emile Jaensch, portefeuillehouder Sport en Recreatie, om 18.00 uur het Bijlmer Sportpark, centraal gelegen in het Bijlmerpark, in het hart van Stadsdeel Zuidoost. Ontvangers van deze uitnodiging zijn van harte welkom om de officiële opening bij te wonen.

Diverse sportfaciliteiten
Met het Bijlmer Sportpark is een goed bereikbare voorziening gecreëerd waardoor bewoners van Amsterdam Zuidoost niet meer naar de rand van het stadsdeel of naar een andere gemeente hoeven om te sporten. Het nieuwe Bijlmer Sportpark biedt diverse sportfaciliteiten: drie kunstgras voetbalvelden, een cricketpitch en -veld, een verenigingsgebouw én 80 parkeerplaatsen. In de loop van 2011 komt daar ook een professionele atletiekbaan van 400 meter bij, met daarbinnen een veld voor uiteenlopende sporten en spellen.

Succesvolle start
In augustus namen de spelers van Zuidoost United de voetbalvelden al in gebruik. Sindsdien is er veel belangstelling voor de voetbalvereniging; het ledental van Zuidoost United nadert inmiddels de 500 en tijdens de (thuis)wedstrijden kunnen de spelers rekenen op de steun van de alom aanwezige supporters. Hiermee laat het Bijlmer Sportpark zien hoe succesvol een sportpark midden in een woonwijk kan zijn.

Sportpark nieuwe stijl
Het Bijlmer Sportpark is een sportpark `nieuwe stijl'. Uitgangspunt hierbij is dat het sportpark intensief wordt gebruikt. Als de vaste hoofdgebruikers (Zuidoost United en atletiekvereniging AV Feniks) de velden niet gebruiken, dan sporten er leerlingen van diverse scholen uit voortgezet onderwijs Bedrijven kunnen eveneens gebruik maken van de velden voor sportactiviteiten. Hierdoor worden de velden optimaal benut en levert het intensieve gebruik van de sportvelden een belangrijke bijdrage aan de levendigheid in het park. Bovendien zorgen de kinderen van kinderdagverblijf Joesboef voor de nodige reuring en raken zij op jonge leeftijd vertrouwd met sport.

Parkeren op het dak
Het verenigingsgebouw is gebouwd langs de Karspeldreef. Bezoekers hebben vanuit de kantine direct zicht op het hoofdveld. Het verenigingsgebouw biedt ruimte aan acht kleedkamers, horeca- en kantoorruimte én ruimte voor kinderopvang en naschoolse opvang, waardoor het gebouw meer weg heeft van een multifunctionele sportaccommodatie. Bijzonder aan de accommodatie, een ontwerp van DaF-architecten, is dat op het dak van het gebouw 80 parkeerplaatsen zijn wat weer ruimtebesparend is voor de omgeving.

Bijzonder kunsthek
"Het Bijlmer Sportpark wordt omheind door een 1200 meter lang kunsthek dat eruit ziet als een witte strook kant. Ontwerpbureau Demarkersvan hebben in het hekwerk 80 patronen verwerkt die de veelkleurigheid van Zuidoost verbeelden. Voor de productie van het gevlochten kunsthek richtte het ontwerpbureau in India een fabriek op met zo'n 60 medewerkers. In 2009 ontvingen zij voor het hek de Toon van Tuijl Design prijs.

---