Tweede Kamer der Staten Generaal

Mededeling van het Presidium inzake vernieuwing mondelinge vragenuur

Het Presidium van de Tweede Kamer heeft woensdag 8 december 2010 de Kamer voorgesteld een experiment te doen met een andere vorm van het mondelinge vragenuur. Het voorstel is gebaseerd op een advies van de commissie voor de Werkwijze. De commissie voor de Werkwijze heeft dit advies aan het Presidium uitgebracht vanwege een toezegging van de Voorzitter bij de behandeling van de Raming van de Tweede Kamer voor 2011. Het experiment wordt gehouden in de periode tussen het aanstaande Kerstreces en het krokusreces in 2011.

Het voorstel van het Presidium bestaat uit de volgende onderdelen:


1. Aan degene die mondelinge vragen mag stellen wordt meer gelegenheid gegeven om na de beantwoording van zijn eerste vragen aanvullende vragen te stellen; het Presidium denkt hierbij aan 2 minuten voor de eerste vervolgvraag en ½ of 1 minuut voor de tweede en de derde vervolgvraag.


2. De spreektijden van de bewindslieden voor de beantwoording worden ingekort; het Presidium denkt hierbij aan 3 minuten voor de eerste vraag en 1 minuut voor iedere vervolgvraag.


3. Na dit blokje worden geen aanvullende vragen van andere leden toegestaan.

Het Presidium verwacht dat op deze wijze een serie vragen en antwoorden ongeveer 10 minuten in beslag zal nemen. Dat wil zeggen dat in een vragenuur 6 en wellicht 7 vragenrondes aan de orde zouden kunnen komen.

Het Presidium zal het experiment evalueren en indien nodig met voorstellen komen tot wijziging van het Reglement van Orde.