Gemeente Brummen


Geen extra 'vakantietoezicht' meer

(Oorspronkelijke publicatie datum: 06-12-2010)

Winter of zomer, tijdens de vakantieperiodes zijn inbrekers extra actief. Gelukkig kunt u zelf veel doen om het risico op een inbraak in uw woning zo klein mogelijk te maken. We zetten hiervoor graag een aantal tips voor u op een rij. Maar een fysieke bijdrage - in de vorm van extra toezicht op uw woning - leveren we vanaf 1 januari 2011 niet meer.

Tot en met dit jaar kon u als u op vakantie ging dit melden bij de politie. Medewerkers van THOR (Toezicht Handhaving Openbare Ruimte) controleerden dan tijdens uw afwezigheid enkele malen uw woning. Het ging hierbij dus om extra toezicht in uw straat en om uw huis. Een extra service dus, die niet tot de kerntaak van de gemeente behoort. Er werd maar door een beperkte groep mensen gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. En omdat er natuurlijk maar een beperkt aantal medewerkers en daarmee uren tot onze beschikking staan, hebben we in overleg met politie en THOR besloten om te stoppen met dit preventieve toezicht. Waarbij ook meespeelde dat tegenwoordig bijna iedereen zijn woning heeft voorzien van goede sloten en dubbele beglazing. De kans op inbraak is daarmee sowieso een stuk kleiner.

Tien tips voor een onbezorgde vakantie
Wat kunt u zelf nog meer doen om het risico op een inbraak tijdens uw vakantie minimaal te maken?
Tien tips voor een onbezorgde vakantie:


1. Sluit ramen en deuren goed af. Vergeet vooral niet een wc-raampje of ramen en deuren van de garage af te sluiten.

2. Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten.
3. Controleer hang- en sluitwerk op defecten.
4. Sluit binnendeuren niet af, net zo min als bijvoorbeeld kostbare kasten. Hiermee voorkomt u extra schade wanneer inbrekers toch uw woning binnen komen.

5. Laat geen geld, waardevolle papieren en/of sieraden thuis achter. In de kluis bij de bank is het safe.

6. Laat niet zien dat u weg bent. Plak dus geen briefjes op de deur en laat geen touwtjes uit de brievenbus hangen. Laat de overgordijnen open en haal geen planten voor de ramen weg.

7. Laat de brievenbus regelmatig legen en laat de post neerleggen op plaatsen waar deze van buitenaf niet zichtbaar is.
8. Zet ladders, vuilcontainers en andere dingen waar op geklommen kan worden weg.

9. Gebruik registratiekaarten van de politie en maak fotos van uw kostbare eigendommen. Zo vergroot u de kans dat gestolen spullen herkend worden wanneer ze door de politie terug gevonden worden.
10. Vraag uw buren of ze een oogje in het zeil willen houden en de politie te bellen als ze iets verdachts zien.