FNV

FNV: eerst banen voor wsw'ers

De 100.000 mensen in de sociale werkvoorziening moeten eerst een baan krijgen, voordat er op de sociale werkplaatsen kan worden bezuinigd. Die oproep doet de FNV vanochtend aan het kabinet.

'Ik roep staatssecretaris de Krom op eerst een baan te regelen voor de mensen die nu in de WSW werken en al die mensen op de wachtlijst.' FNV-voorzitter Agnes Jongerius zegt dat vanochtend voorafgaand aan Kamerbehandeling van de begroting van Sociale Zaken. Daarin worden arbeidsgehandicapten aangeslagen voor een bezuiniging oplopend naar twee miljard euro. Vandaag komt de staatssecretaris zelf aan het woord. De FNV wil dat hij uitlegt hoe hij voor zich ziet dat deze mensen zonder steuntje in de rug ooit nog aan het werk komen.

Jongerius: 'De staatssecretaris zegt het zo gemakkelijk: 'Veel mensen zullen doorstromen naar een reguliere baan.' Maar hoe dan? Er zijn nu al veel te weinig banen voor arbeidsgehandicapten. De werkgevers staan niet te trappelen, die nemen alleen arbeidsgehandicapten in dienst onder dwang van de overheid. De Krom mag pas aan zijn felbegeerde bezuiniging gaan denken, als al die wsw'ers en wajongers ook daadwerkelijk een baan hebben. Ik noem dat een kwestie van beschaving.'

De FNV wil dat er voor mensen met een arbeidshandicap gewoon een cao blijft en het minumumloon geldt. Jongerius: 'We hebben met zijn allen in dit land een ondergrens afgesproken, dat heet het minimumloon. Daar willen we dus niemand onder laten zakken. Ook mensen die via de wsw of de wajong aan het werk gaan. Zij zijn net als u en ik harde werkers en verdienen het gewoon goed betaald te worden voor dat loon.', aldus Jongerius.

Ook moet er volgens de FNV één ondersteuningspakket komen op weg naar werk. Dat pakket is geschikt voor iedereen die niet volledig actief kan zijn op de arbeidsmarkt, ongeacht welke uitkering hij of zij krijgt. In plaats van één uitkering volgens de minimumregeling van het kabinet.