Gemeente Dongen

Project Exterbroek klaar voor de start

Publicatiedatum: 9-12-2010

Met het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst Exterbroek en de exploitatieovereenkomst is de bouw van de negentien starterswoningen weer een stukje dichterbij. In het voorjaar van 2011 gaat de aannemer aan de slag.

Maandag 6 december plaatsten directeur Frans Desloover van Vieya, wethouder Joop Velthoven en drie bestuursleden van de kopersvereniging Exterbroek hun handtekening. De kopersvertegenwoordiging bestond uit voorzitter Dianne Oerlemans, secretaris Sandra de Swart en penningmeester Bart Verharen.

Van links naar rechts: Frans Desloover, Sandra de Swart, Bart Verharen, Dianne Oerlemans en Joop Velthoven met in hun handen een impressie van het project Exterbroek.

CPO
In het kleinschalige project bouwen negentien starters in Collectief Particulier
Opdrachtgeverschap hun eigen wijk. Zij doen dat in samenwerking met Vieya Wooncorporatie en de gemeente Dongen. Vieya verleent onder andere korting op de bouwkavels, de gemeente verstrekt startersleningen. Daarnaast worden de starters begeleid door een bureau dat gespecialiseerd is in dergelijke trajecten.

Reparatusstraat
Plan Exterbroek heeft al een straatnaam: de Reparatusstraat. De naam verwijst naar Broeder Reparatus van de Broeders van O.L. Vrouwe van Lourdes, die vorig jaar uit Dongen zijn vertrokken. Broeder Reparatus is bekend van het vele knutselen met de kinderen in de gemeente. De straten die in de omgeving liggen verwijzen ook naar de Broeders.

Subsidies
Er was meer nieuws op het gebied van bouwen en wonen. Wethouder Joop Velthoven maakte bekend dat de gemeente Dongen de laatste tijd succesvol is geweest in het binnenhalen van subsidies om de bouw van woningen te bevorderen. Het gaat in totaal om een bedrag van ruim 800.000,-.

Het Rijk heeft voor de Reggestraat (Vieya) een subsidiebijdrage van 187.000,- bescgikbaar gesteld. De Provincie heeft een renteloze lening van 320.000,- verstrekt voor het vlottrekken van 40 woningen in De Beljaart (Moeskops/Heja). Daarnaast is er een provinciale subsidiebijdrage Besluit Locatiegebonden Subsidies voor de bouw van goedkope woningen van 125.000,- . Verder is de provinciale subsidiebijdrage in verband met de verwachte realisering van goedkope koopwoningen opgehoogd met 202.400,- . Het totaal komt uit op 834.400,-.

Woonvisie
Maandag 6 december werd opdracht verleend aan bureau Gerrichhauzen en Partners voor het opstellen van een nieuwe Dongense Woonvisie en voor het opstellen van prestatieafspraken met de corporaties. Aanleiding voor het opstellen van een nieuwe Dongense Woonvisie zijn de vele ontwikkelingen in het beleidsveld Wonen, zoals: de Regionale Woonverkenning 2009;
de uitkomsten Dongens woningmarktonderzoek 2010; de financiële crisis en de impact daarvan op de woningmarkt; de Europese richtlijnen en maatregelen van het nieuwe kabinet; de afvlakking van de bevolkingsgroei;
de andere indeling van Brabant in regio's: Dongen maakt nu deel uit van Midden-
Brabant.

Participatie
Bij het opstellen van de Dongense Woonvisie zal sprake zijn van een interactief traject: in nauwe samenspraak met regiogemeenten, partijen op het gebied van de volkshuisvesting, zoals makelaars, zorgaanbieders, particuliere verhuurders, projectontwikkelaars, corporaties, huurdersverenigingen, gemeenteraad en inwoners.

Prestatieafspraken
De woningmarkt is veranderd, de prestatieafspraken zijn afgelopen. Gemeente Dongen en
Vieya zijn van mening dat zij door middel van nieuwe prestatieafspraken en in
samenwerking de beste resultaten kunnen halen. De doelstellingen van het actualiseren/herijken van de prestatieafspraken met corporaties zijn onder meer:
concreet inspelen op de veranderende vraag in de woningmarkt; afspraken over het veranderde woonruimteverdeelsysteem; afspraken op het gebied van de leefbaarheid in wijken en buurten; afspraken over te realiseren woningen, maatschappelijk vastgoed etc.; doelgroepenbeleid;
betrokkenheid woonconsumentengroeperingen, huurdersverenigingen.