Gemeente Dongen

Nominaties Vrijwilligersprijzen bekend

Publicatiedatum: 9-12-2010

Na een zorgvuldig juryberaad zijn de genomineerden voor de Vrijwilligersprijzen van de gemeente Dongen geselecteerd. Wethouder en juryvoorzitter Bas Evegaars reikt in het gemeentehuis tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie op maandag 3 januari de onderscheidingen uit.

De genomineerden in de categorie Personen zijn: Jeanne Wijnants-van Es, Hetty Born-Schotte en Joost Driessen. In de categorie Organisaties zijn genomineerd: Stichting IJzertijdboerderij Dongen, de vrijwilligers van Hospice De Volckaert en Stichting Goederenbank De Baronie, vestiging Dongen.

32 Aanmeldingen
Dit jaar is een vernieuwde jury aan de slag gegaan. Chris van Wanrooij kreeg versterking van Dennis van Beek (jeugd), Jan van Loon (vrijwilligerswerk), Marcel van Hattum (sport), Peter Honcoop (onderwijs) en Ingrid Oosterling (WZSW). Het resultaat mag er zijn: er waren 32 aanmeldingen afkomstig uit allerlei sectoren. De jury heeft veel werk verzet. Het overleg was best lastig door de vele inzendingen, maar de leden waren eensgezind over de genomineerden, aldus wethouder en juryvoorzitter Bas Evegaars.

Beschrijving genomineerden Vrijwilligersprijzen

Genomineerde vrijwilligers categorie Personen

Jeanne Wijnants-van Es
Jeanne Wijnants-van Es is al meer dan 15 jaar als vrijwilligster actief bij de Volckaert-SBO. Ze is bijna alle dagen van de week aanwezig, vaak van 10.00 tot 17.00 uur. Ze begint haar dag met het helpen van drie mensen met eten, waarna ze met bewoners van de afdeling psychische geriatrie gaat wandelen in de omgeving.
Ze is altijd even vrolijk, kent alle bewoners bij naam, maakt een praatje met de één, een dansje met de ander of neemt ze mee naar de ontmoetingsruimte voor een bakske en een appelflap (wat ze betaalt uit eigen portemonnee). Bovendien heeft ze afgelopen zomer ook nog eens zes weken lang elke dag van 12.00 - 14.00 uur geholpen met het eten. Het is bewonderenswaardig om te zien hoe ze de bewoners als haar eigen familie behandelt.

Hetty Born-Schotte
Hetty Born-Schotte is iemand die veel werk voor de dieren verzet. Ze vangt dakloze dieren bij haar thuis op of brengt ze naar het asiel in Breda, ze gaat af op meldingen van zwerfkatten en laat deze castreren en ze regelt sinds jaar en dag met veel enthousiasme de collecte voor de dierenbescherming in oktober. Hiervoor haalt ze bij het asiel in Breda 52 bussen op, maakt ze schoon, labelt ze en brengt ze vervolgens naar alle collectanten in Dongen. Ook wanneer iemand het financieel even wat minder heeft, dan staat Hetty voor diegene klaar. Ze zorgt dat de huisdieren kunnen eten en desnoods mag een huisdier tijdelijk bij haar verblijven.

Joost Driessen
Joost Driessen is vanaf eind jaren 90 betrokken bij de Stichting Dongense Jeugdraad en sinds 2005 actief als bestuurslid. Hij is onder andere verantwoordelijk voor het beheer en de verzorging van alle materialen die bij de verschillende activiteiten (Zomer- en Winterspelen, Sinterklaasintocht, kindercarnavalsmiddag) worden gebruikt. Hij is het hele jaar bezig met het regelen van materialen, het repareren, uitlenen en controleren ervan.
Toen afgelopen jaar het 50-jarig jubileum van de Zomerspelen gevierd werd, kwam hier nog een flinke berg werk bij voor Joost. Zo is hij actief geweest bij het organiseren van de tentoonstelling, betrokken geweest bij de commissie Heel Dongen geel en hij heeft voor de leiding mede een jubileumactiviteit georganiseerd. Ook is hij actief bij Scouting Laurentius.
Joost is iemand die bijna altijd als eerste de sleutel omdraait en als laatste de deur weer op slot doet. Hij is de vrijwilliger die er voor zorgt dat de andere vrijwilligers aan de slag kunnen.

Genomineerde vrijwilligersorganisaties

Stichting IJzertijdboerderij Dongen
Stichting IJzertijdboerderij Dongen heeft in 2010 haar 5-jarig jubileum gevierd en bovendien afgelopen jaar haar 20.000ste bezoeker mogen verwelkomen.
Met bewondering kan gekeken worden naar de wijze waarop de vrijwilligers de geschiedenis van de IJzertijd uitdragen. De stichting draait geheel op vrijwillige basis en levert een bijdrage aan het maatschappelijk welzijn van de gemeente. Vele inwoners van Dongen kunnen genieten van dit prachtige project, scholen bezoeken de IJzertijdboerderij als excursie en gedurende het seizoen worden er verschillende themadagen georganiseerd, zoals de Kinderdoedag.

Vrijwilligers van Hospice De Volckaert
Hospice De Volckaert biedt een bijzondere vorm van zorg aan mensen die zo ernstig ziek zijn dat genezing niet meer mogelijk is. De vrijwilligers zijn wekelijks enkele dagdelen aanwezig om geheel belangeloos hun handen uit de mouwen te steken en ondersteuning te bieden aan het verplegend personeel. Dit om het verblijf van de gasten tijdens hun laatste levensfase zo aangenaam mogelijk te laten zijn. Ze ondersteunen niet alleen door het uitvoeren van verzorgende of huishoudelijke taken, maar bieden vooral ook een luisterend oor voor de gast zelf of voor hun familieleden. Alle voorkomende werkzaamheden worden met passie gedaan, de vrijwilligers zijn enorm betrokken.

Stichting Goederenbank De Baronie, vestiging Dongen Er is veel rijkdom in Nederland, maar helaas ook veel armoede en verspilling. De Dongense vestiging van Stichting Goederenbank De Baronie zamelt levensmiddelen, kleding en huishoudelijke goederen in. Al deze goederen worden uitgedeeld aan huishoudens die onvoldoende geld overhouden om in hun levensonderhoud te voorzien. Mensen vinden bij de goederenbank een luisterend oor en ze krijgen hulp bij het oplossen van hun problemen. Sinds twee jaar deelt de Goederenbank Dongen, in samenwerking met Hoop! Evangelische Kerk Dongen, ook kerstpakketten uit. De stichting draait volledig op vrijwilligers.

U bent van harte welkom op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Dongen. De receptie is in de Centrale hal van het gemeentehuis op maandag 3 januari, van 19.30 tot 22.00 uur. Rond 20.45 uur worden de vrijwilligers in het zonnetje gezet.