College van Beroep voor het bedrijfsleven

NMa dient opnieuw te beslissen over de tarieven voor registerloodsen

Den Haag, 9 december 2010 - Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft geoordeeld dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een nieuw besluit moet nemen over het voorstel van het Loodswezen voor de loodsgeldtarieven 2010.

Eerder had NMa besloten de arbeidsvergoeding voor de registerloodsen een stuk lager vast te stellen dan het Loodswezen had voorgesteld. NMa kan op grond van de Loodsenwet van het voorstel van het Loodswezen afwijken, indien hij van oordeel is dat het voorstel in onvoldoende mate bijdraagt aan het bereiken van de meest efficiënte werkwijze van registerloodsen en de productiviteit en kwaliteit van de loodsdienstverlening. NMa stelde onder meer dat aantal beschikbaarheidsuren in het tariefvoorstel van het Loodswezen niet aan deze criteria voldeed.

Beschikbaarheidsuren zijn uren dat de registerloods thuis beschikbaar (oproepbaar) is in afwachting van zijn inzet voor een te loodsen schip. Volgens het Loodswezen zijn in 2010 evenveel loodsen als in voorgaande jaren nodig om pieken in het scheepvaartaanbod op te kunnen vangen. Als gevolg van een lager scheepvaartaanbod neemt het geraamde aantal beschikbaarheidsuren daarmee toe. Volgens NMa dient de verhouding tussen de beschikbaarheidsuren en de directe uren dezelfde te zijn als in voorgaande jaren.

Het College is van oordeel dat NMa onvoldoende heeft onderzocht welke minimum beschikbaarheid van loodsen noodzakelijk is om pieken in het scheepvaartaanbod te kunnen opvangen. Gelet hierop is de conclusie van NMa dat de verhouding tussen het aantal beschikbaarheidsuren en het aantal directe uren in 2010 hetzelfde kan zijn als in 2003 naar het oordeel van het College onvoldoende gemotiveerd. NMa zal dit onderzoek in overleg met het Loodswezen alsnog moeten uitvoeren en een nieuw besluit moeten nemen. Ook de korting die NMa had toegepast op de voorgestelde overheadkosten dient opnieuw te worden bekeken.

In een andere zaak van het Loodswezen heeft het College eveneens op 6 december jl. uitspraak gedaan. Die zaak ging over de wijze waarop de jaarlijkse indexering van de arbeidsvergoeding voor registerloodsen moet worden uitgevoerd.

LJ Nummers

BO6663
BO6669

Zie het origineel
Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven
Datum actualiteit: 9 december 2010 Naar boven


LJ Nummer: