Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa stelt de tarieven van TenneT voor 2011 vast

09-12-2010

De nieuwe transporttarieven van TenneT voor 2011 stijgen voor afnemers die zijn aangesloten op extra hoogspanningsnetten (met 220/380 kV) gemiddeld 9% ten opzichte van 2010. Voor afnemers die zijn aangesloten op hoogspanningsnetten (met 110/150 kV) gaat het om een stijging van de transporttarieven van gemiddeld 6%. Dit blijkt uit de maximumtarieven die de NMa voor 2011 voor TenneT vandaag publiceert. Naast dit tariefbesluit publiceert de NMa vandaag ook het winstenonderzoek van TenneT in de periode 2005-2009 en het onderzoek naar de effecten van de regulering op de financiële positie van TenneT.

Tarievenbesluiten voor 2011
In de tarievenbesluiten voor 2011 gaat het om de tarieven voor het transport op het landelijk hoogspanningsnet en om het tarief voor systeemtaken. De vaststelling van deze tarieven is een wettelijke taak van de NMa en is het resultaat van de beoordeling van een tarievenvoorstel van TenneT.

Stijgende transporttarieven
De stijgende tarieven zijn onder meer. het resultaat van de doelmatigheidsfactor van -5,6, die door middel van het recente methodebesluit is vastgesteld voor de reguleringsperiode 2011 2013. Een andere oorzaak van de tariefstijging zijn verrekeningen over de jaren 2008 en 2009 en de vergoedingen voor twee aanmerkelijke investeringen die TenneT in 2010 heeft gerealiseerd. Verder stijgt het tarief voor afnemers die zijn aangesloten op EHS- en HS-netten doordat de afzet van TenneT naar verwachting in 2011 terugloopt. Omdat voor TenneT de tariefinkomsten op grond van de Elektriciteitswet vaststaan en onafhankelijk zijn van de afzet is een tariefstijging bij een dalende afzet noodzakelijk. In totaal mag TenneT in 2011 9% meer kosten met de transporttarieven in rekening brengen dan in 2010.

Dalend systeemdienstentarief
Het systeemdienstentarief daalt met 22% ten opzichte van het jaar 2010. Dit tarief moeten alle afnemers betalen over de verbruikte hoeveelheid elektriciteit. Deze tariefdaling is een rechtsreeks gevolg van het methodebesluit voor de systeemtaken voor de reguleringsperiode 2011 2013. In totaal mag TenneT in 2011 22% minder kosten met het systeemdienstentarief in rekening brengen dan in 2010.

Belanghebbenden kunnen tegen de tariefsbesluiten van de NMa bezwaar en beroep instellen. Bezwaar- en beroepsprocedures hebben geen schorsende werking op de tarieven.

De NMa heeft vandaag ook twee onderzoeken gepubliceerd die ingaan op het effect van de regulering op de winst en de financiële positie van TenneT. Deze onderzoeken zijn eerder kort beschreven en aangekondigd in de methodebesluiten voor de reguleringsperiode 2011-2013.

Het winstenrapport TenneT 2005-2009
In het winstenrapport staat beschreven hoe de winsten van TenneT zijn opgebouwd en hoe deze zich verhouden tot het regulatorische redelijk rendement. Daarnaast wordt inzicht verschaft in de financiële positie van TenneT. De bevindingen in dit rapport zijn meegewogen bij de recente vaststelling van de methodebesluiten voor TenneT en stonden daar al kort beschreven. Publicatie van het rapport draagt bij aan het transparant maken van de uitwerking van de regulering op de winsten en financiële positie van TenneT.

De NMa concludeert dat de hoofdlijnen van de regulering goed zijn en geen bijstelling behoeven. De NMa concludeert verder dat TenneT in de onderzochte periode in staat is geweest een goed rendement te behalen, al is er wel sprake van een dalende trend door met name toenemende investeringen. Door een toename van investeringen worden de resultaten tijdelijk gedrukt omdat in de regulering in zo'n geval de kosten voor de baat uitgaan. De methode van regulering is hier echter robuust voor, vooral nu er een vergoeding is geïntroduceerd voor een dergelijke vertraging in de regulering.

Financieel effect onderzoek 2011-2013
Dat de regulering goed werkt, wordt ook bevestigd in het onderzoek naar de effecten van de regulering op de financiële positie van TenneT. Dit onderzoek is samen met het winstenonderzoek ter voorbereiding van de methodebesluiten voor de reguleringsperiode 2011 2013 uitgevoerd en wordt ook vandaag gepubliceerd.

Het onderzoek naar de effecten van de regulering op de financiële positie van TenneT betreft de periode 2011 tot en met 2030. Het doel van het onderzoek was om te bezien of de voorgestelde reguleringsmethodes voor de reguleringsperiode 2011 2013 TenneT in staat stelt om de geplande investeringen te financieren. Uit het onderzoek blijkt dat de regulering TenneT voldoende ruimte geeft om in de komende jaren de noodzakelijke en doelmatige investeringen te doen en daarmee het Nederlandse hoogspanningsnet op peil te houden en uit te breiden. De bevindingen uit het onderzoek geven geen aanleiding voor de NMa om de reguleringsmethodiek zoals die nu is bepaald voor de periode 2011 2013 te heroverwegen. De NMa is dan ook van mening dat de reguleringsmethodiek voor de periode 2011 2013 voldoende robuust is om TenneT in staat te stellen om de noodzakelijke investeringen in het landelijk hoogspanningsnet uit te voeren. Dit onderzoek is gepubliceerd in de vorm van een NMa Working Paper Tariff regulation and profitability of energy networks.