Rijksvoorlichtingsdienst

4e en 5e Spoedproject geopend op de A12 tussen Gouda en Utrecht

De A12 tussen Woerden en Gouda is in de spits nagenoeg filevrij sinds de openstelling van de spitsstrook op dit traject. Ook de extra rijstrook tussen Woerden en Oudenrijn heeft al een merkbaar effect. Dat zijn de eerste resultaten van de twee spoedaanpakprojecten tussen Gouda en Utrecht die Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu samen met de heer Van den Broek Humphreij, algemeen directeur EVO vandaag officieel heeft geopend. Minister Schultz van Haegen heeft daarnaast schop 20 in de grond gezet voor de aanleg van een extra rijstrook tussen Gouda en Woerden.

Aanpak A12 corridor

De A12 is één van de drukste snelwegen in Nederland en een vitale oost-westverbinding in de Randstad. Rijkswaterstaat werkt aan een totale 'make over' van de A12 om de doorstroming van het verkeer op deze rijksweg te verbeteren. Vrijwel de hele A12, van Den Haag tot de Duitse grens, gaat in de komende jaren op de schop. Alleen al binnen de Spoedaanpak worden 8 projecten gerealiseerd langs de A12. Twee knelpunten zijn nu klaar en één gaat van start.

Tussen Den Haag en Gouda liggen straks, na aanpak van de laatste flessenhals tussen Zoetermeer en Zoetermeer Centrum, tijdens de spits drie rijstroken. Bij Zevenhuizen en Bleiswijk zijn twee nieuwe aansluitingen aangelegd. Tussen Gouda en Utrecht zijn vanaf eind 2012 in beide richtingen vier rijstroken beschikbaar De A12 is de oudste autosnelweg van Nederland en de eerste ter wereld die uitgerust was met vluchtstroken.

Kort en intensief met minder hinder

Doordat beide geopende trajecten onderdeel zijn van de Spoedaanpak Wegen zijn de werkzaamheden versneld uitgevoerd. Het traject A12 Woerden-Gouda is circa een half jaar eerder geopend voor verkeer. Het traject Woerden-Oudenrijn heeft ook twee maanden tijdwinst geboekt. Voor de A12 Woerden-Gouda zijn in de rustige zomerperiode de meeste grootschalige werkzaamheden uitgevoerd. Door te kiezen voor korte, intensieve werkzaamheden is de totale verkeershinder voor weggebruikers beperkt gebleven tot enkele weken in plaats van een jaar. Extra inzet van communicatie en mobiliteitsmaatregelen heeft de uiteindelijke filedruk tijdens de zomerwerkzaamheden beperkt tot bijna de helft van de eerder voorspelde overlast.

Knelpunten aanpakken

De projecten A12 Woerden-Gouda, A12 Woerden-Oudenrijn en A12 Gouda-Woerden zijn onderdeel van het programma Spoedaanpak Wegen. Rijkswaterstaat pakt dertig hardnekkige knelpunten op de weg versneld aan om de doorstroming te verbeteren en de reistijd betrouwbaarder te maken. De Spoedaanpak kenmerkt zich door eenvoudigere en snellere procedures, uiteraard met behoud van inspraakrecht van betrokkenen. Bij de dertig Spoedaanpakprojecten gaat uiterlijk in mei 2011 de schop in de grond en tien daarvan worden uiterlijk in mei 2011 afgerond. Inmiddels is bij 20 projecten de schop de grond ingegaan. Vijf trajecten zijn al geopend.

Meer informatie

Wie meer wil weten over de werkzaamheden aan de A12 Gouda- Woerden kan terecht via www.rws.nl/a12woerden-gouda of via het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002 (ma t/m zo van 06.00 uur tot 22.30 uur).

Noot voor redacties (