Oranjefonds


Project van de week: LOBO, Den Haag

Dit mentorproject koppelt niet geïnformeerde ouders van eersteklassers aan geïnformeerde ouders van derdeklassers in het voortgezet onderwijs. Het effect op de ouderbetrokkenheid en de participatie van de veelal laagopgeleide ouders is positief. Het Oranje Fonds steunt met EUR
34.580,=.

De Landelijke Oudervereniging voor Bijzonder Onderwijs op algemene grondslag (LOBO) richt zich met dit initiatief op het vergroten van de ouderbetrokkenheid. Uit onderzoek blijkt dat onderwijsondersteunend gedrag van ouders gunstige effecten heeft op de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast blijkt dat ouders een belangrijke rol spelen bij de schoolloopbaan en de loopbaankeuzes van kinderen. Laagopgeleide en/of allochtone ouders kunnen hierin belemmerd worden door taalproblemen, een lage scholingsgraad en onbekendheid met het schoolsysteem.

Koppeling
Om de ouderbetrokkenheid van deze ouders te vergroten is gekozen voor een mentorproject, waarbij de niet-geïnformeerde ouders met een kind in de eerste klas van het voortgezet onderwijs worden gekoppeld aan geïnformeerde ouders met een kind in de derde klas.

Optimale kansen
De ouders in de derde klas kennen het reilen en zeilen van de school en weten wat belangrijk is om hun kind optimale kansen te kunnen geven. Gedacht wordt met name aan ouders die actief zijn in de medezeggenschapsraad, ouderraad of ouderpanel van de school.

Kennis en inzicht
Door de contacten tussen beide groepen ouders wordt de participatie en het actief ouderschap van de veelal laagopgeleide (allochtone) ouders vergroot o.a. doordat zij meer kennis krijgen van en inzicht krijgen in het Nederlandse onderwijssysteem in het algemeen, en de eigen school in het bijzonder.

Integratie
Tenslotte heeft het project een toegevoegde waarde omdat het twee typen ouders met elkaar in contact brengt en oudernetwerken vormt, hetgeen de integratie bevordert.

Samenwerking
Beide groepen ouders worden door de school benaderd. De projectleider van de LOBO biedt hierbij ondersteuning door middel van promotiemateriaal en informatieavonden. De scholen worden geworven in samenwerking met de Vereniging Bijzondere Scholen. De expertise van kennisinstituut Forum wordt ingeschakeld bij het onderdeel training aan geïnformeerde ouders. Een effectmeting van de ouderbetrokkenheid maakt onderdeel uit van het project.

Meer projecten?
Bekijk andere inspirerende projecten in het Archief van Projecten van de Week

>