D66

donderdag 9 december 2010

D66: Stemrecht voor 16-jarigen

D66-Kamerlid Gerard Schouw pleit voor het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd naar 16 jaar. "Als zestienjarige moet je belasting betalen voor je bijbaan en kun je aansprakelijk worden gesteld als je schade aanricht. Plichten en rechten moeten gelijk opgaan. Stemrecht voor 16-jarigen hoort bij een maatschappij die meer verantwoordelijkheid van jongeren vraagt," aldus Schouw.

Vertegenwoordiging

Schouw vindt dat de legitimiteit van de politiek met deze maatregel toeneemt. Volgens de sociaal-liberaal zijn generaties vandaag sneller volwassen en politiek bewust. "Politieke debatten over onderwerpen zoals Wikileaks of onderwijs trekken de aandacht van jongeren. We moeten naar deze groep luisteren en hun betrokkenheid bij de politiek niet verspillen. Ze leveren een waardevolle bijdrage aan de maatschappij nu en in de toekomst."

Stem voor de toekomst

Veel van de beslissingen die het kabinet neemt raken jongeren. "Denk aan de verhoging van het collegegeld. Ook het verschuiven van problemen zoals pensioen en AOW-leeftijd gaat de nieuwe generatie aan. Het is meer dan logisch dat ze dan ook mogen stemmen," aldus de politicus.

Veertig jaar onveranderd

De kiesgerechtigde leeftijd werd in 1917 op 25 jaar gesteld en in 1946 verlaagd tot 23 jaar. Een paar decennia later, in 1965, mochten mensen met 21 jaar stemmen. Sinds 1972 is de stemgerechtigde leeftijd van 18 jaar niet meer aangepast.