GVB


GVB en RET houden zich aan privacyregels

9 december 2010

Bij het werken met de gegevens van de OV-chipkaart voldoen de vervoerbedrijven GVB (Amsterdam) en RET (Rotterdam) aan de eisen van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Dit blijkt uit een rapport dat is uitgebracht door het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB). Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft een rapport uitgebracht over de verwerking van OV-studentenchipkaart-gegevens. Dit naar aanleiding van een verzoek van 8 februari 2010 van een vijftal studenten waarin wordt verzocht om over te gaan tot handhaving van de Wet bescherming persoonsgegevens (WPb) inzake de verwerking van persoonsgegevens bij het `vrij' reizen met de studenten OV-chipkaart.

Conclusie CBP transactie- en persoonsgegevens
Het CBP concludeert dat de transactiegegevens van de studenten OV-chipkaart persoonsgegevens zijn en dat deze bij GVB en RET bij het werken met deze gegevens wel degelijk voldoen aan de eisen van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. GVB en RET spreken overigens tegen dat de vervoersbedrijven over persoonsgegevens (NAW) beschikken. (NAW= naam, adres, woonplaats)

Geen persoonsgegevens
Vervoerbedrijven beschikken alleen over transactiegegevens van de kaarten van studenten. Een database met persoonsgegevens (NAW) studenten OV-chipkaart is alleen bekend bij TLS en daar hebben vervoerbedrijven geen toegang toe. Alleen als een student restitutie aanvraagt bij GVB en RET hebben vervoerbedrijven aanvullende NAW gegevens nodig dan alleen transactiegegevens. De student geeft deze gegevens zelf af.

Bewaartermijnen
De enige kritiek van het CBP is dat bij GVB en RET de persoonsgegevens studenten-OV-chipkaart langer worden bewaard dan noodzakelijk. Vervoerbedrijven zijn al langere tijd in gesprek met het Ministerie van Financiën en de Belastingdienst over bewaartermijnen vanuit fiscaal oogpunt enerzijds en vanuit privacy oogpunt anderzijds. GVB en RET hebben een beleid van bewaartermijnen,dat ook is voorgelegd aan het CPB. Dit beleid is met het Ministerie van Financiën en de Belastingdienst afgestemd en goedgekeurd in september 2010.

GVB en RET stellen voor op basis van het rapport en op basis van het beleid dat is afgestemd met het Ministerie van Financiën en de Belastingdienst in gesprek te gaan met het CBP. Na overeenstemming bewaartermijnen kan gestart worden met implementatie van het beleid.