Politie Hollands Midden

Regio Hollands Midden treedt hard op tegen hennepoverlast

Hollands Midden, 09-12-2010 o In de publieke opinie wordt cannabis nog steeds geassocieerd met gemoedelijke coffeeshops en kleinschalige kwekerijen in de achtertuin. Over de praktijk waarin Nederland talloze buitenlandse drugsmarkten bedient hoort de samenleving te weinig. De regio Hollands Midden treedt hard op tegen hennep. Door middel van een integrale hennepaanpak, bestaande uit een combinatie van strafrechtelijke, bestuursrechtelijke en civielrechtelijke maatregelen, zal het telen van cannabis minder aantrekkelijk worden gemaakt en worden daders hard gestraft.

Hennep is het idealisme allang ontgroeid. De enorme winsten, naar schatting 3 tot 4 miljard op jaarbasis, maken het kweken erg interessant voor criminele organisaties. Criminele organisaties die geweld, afpersing en corruptie niet schuwen.

Ondertekening convenant Telers kunnen op meer en zwaardere manieren gestraft worden dan alleen met een strafrechtelijke sanctie het geval is. Dat is één van de redenen geweest om een regionaal hennepconvenant op te stellen. Aan dit convenant nemen verschillende partners binnen de regio Hollands Midden deel: gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, energiemaatschappijen, netbeheerders, woningbouwcorporaties, sociale recherche en de Belastingdienst. Concrete maatregelen die al deze partners kunnen nemen, zijn o.a. huisuitzetting, het beëindigen en terugvorderen van sociale zekerheidsuitkeringen, navorderen door de belastingdienst, het ontnemen van crimineel vermogen, het verhalen van de geleden schade door het energiebedrijf en het verhalen van de kosten van de ontmanteling van de kwekerij. De ondertekening van het convenant Integrale Hennepaanpak Hollands Midden vormt de laatste stap om informatie-uitwisseling tussen de verschillende partners én daarmee deze feitelijke integrale aanpak mogelijk te maken.

Niet alleen door het hennep-geweld vallen slachtoffers, ook door branden die kunnen ontstaan bij niet-professioneel aangelegde kwekerijen. De technische staat van bijvoorbeeld de elektrische installaties van hennepkwekerijen levert direct brandgevaar op voor de panden en ook personen en goederen in hun directe omgeving. Het aantal branden dat in kwekerijen ontstaat is dan ook substantieel. Eén op de tien binnenbranden komt door de wietteelt.

Ruim 100 kwekerijen per jaar ontruimd Binnen de regio Hollands Midden worden jaarlijks meer dan 100 hennepkwekerijen ontruimd. In 75 procent van de gevallen wordt hierbij energiediefstal gepleegd. Energiediefstal zorgt in heel Nederland voor een schadepost van ongeveer 150 miljoen op jaarbasis. Ook worden er meerdere grote rechercheonderzoeken uitgevoerd naar criminele organisaties die zich bezighouden met hennepteelt, waarbij hun criminele winsten worden ontnomen. Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 80 procent van de betrokken in de hennepteelt recidiveert.

Meld vermoedens altijd Vermoedt u dat er bij u in de buurt een hennepkwekerij is? Bel de politie, 0900 - 8844 of Meld Misdaad Anoniem, 0800 - 7000. Hennep telen is een misdrijf, dus strafbaar. Politie, gemeente, Openbaar Ministerie, woningcorporaties en energiebedrijven treden samen op tegen hennepkwekerijen. Zij verzamelen aanwijzingen en tips, ontmantelen de kwekerij en pakken de kweker stevig aan.