Gemeente Amsterdam


leegstand kantoren

---

Brainstormen over leegstand kantoren

9 december 2010
-
David Valentijn Pruijt

Op vrijdag 3 december ontving ik zes trainees die wat proberen te doen aan de leegstand van een kantoorgebouw in de Nieuwpoortstraat. De traineepool bestaat uit 24 jonge ambtenaren die naast hun werk een leer- en ontwikkeltraject volgen. Ik heb ze gevraagd met creatieve oplossingen te komen. Een geslaagde aanpak voor het pand in Bos en Lommer kunnen we mogelijk ook toepassen bij andere ruimtes die leeg staan.

De leegstand van kantoren is een probleem in Amsterdam. Maar liefst 17% van de ruimtes wordt niet gebruikt. In oktober heb ik een actieplan gepresenteerd. Hierin staat dat kantooreigenaren leegstand na een half jaar bij de gemeente moeten melden en dat ik de eigenaren met de meeste leegstand elk kwartaal zal uitnodigen voor een gesprek.

De trainees vertelden dat ze onderzocht hebben waar de bewoners en ondernemers in de buurt van de Nieuwpoortstraat behoefte aan hebben. Ook hebben ze gesprekken gevoerd met belanghebbenden en gekeken naar geslaagde oplossingen in andere steden. Ik heb met ze nagedacht over wat ze nog meer kunnen doen.

Trainees bij wethouder Van poelgeest

De trainees willen eind januari een plan voor de invulling van het gebouw klaar hebben. Op donderdag 20 januari organiseren ze in het pand een conferentie voor alle betrokken partijen. Dan zal ook een stappenplan worden gepresenteerd. Daarin zal op een vernieuwende manier aan eigenaren worden uitgelegd welke stappen zij kunnen nemen om een invulling voor hun lege gebouwen te vinden.


---