Algemene Rekenkamer

Nieuwsbrief
9 december 2010

www.rekenkamer.nl

Medio 2011 eerste rapport over hulp aan Haïti

De Algemene Rekenkamer is sinds de aardbeving in Haïti op 12 januari 2010 in overleg met de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) en het Ministerie van Buitenlandse Zaken om de verantwoording over de hulpverlening aan de Haïtiaanse slachtoffers zo goed mogelijk te laten verlopen. Zodra de noodhulpfase in Haïti is afgerond in 2011 (naar verwachting rond april) zal de Algemene Rekenkamer in een rapport de Tweede Kamer informeren over de verantwoording over en de controle van deze noodhulp. In de jaren daarna zal de Algemene Rekenkamer ook rapporteren over de verantwoording van het geld en de bereikte resultaten gedurende de wederopbouwfase in Haïti.

Dit schrijft de Algemene Rekenkamer op 9 december 2010 in een brief aan de Tweede Kamer. Hierin wordt aangegeven hoe de betrokkenheid bij deze specifieke hulpverleningsactie vorm heeft gekregen. De basis hiervoor is al in 2007 en 2008 gelegd toen de Algemene Rekenkamer samen met rekenkamers van onder meer Indonesië en Zuid-Korea onderzoek heeft gedaan naar de hulpverlening na de tsunamiramp. Voor die hulp trok de Nederlandse overheid toen ¤ 3000 miljoen uit.

Rijksbijdrage voor Haïti
De inzamelingsactie in Nederland na de aardbeving in Haïti heeft begin dit jaar ruim ¤ 111 miljoen opgeleverd,, inclusief ¤ 41,7 miljoen uit het rijksbudget voor Ontwikkelingssamenwerking. De verantwoordelijke minister heeft toen de SHO gevraagd dit geld voor noodhulp en wederopbouw in Haïti te besteden. De Algemene Rekenkamer is betrokken bij de wijze waarop de SHO hierover verantwoording aflegt. Die verantwoording, gecombineerd met de informatie die de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken hierover aan de Tweede Kamer stuurt, vormt het onderwerp voor de rapporten waarmee de Algemene Rekenkamer periodiek de Tweede Kamer zal informeren. Na het eerste rapport medio 2011 volgen diverse rapporten over de verantwoording van de wederopbouw. De financiële bijdrage van het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan de SHO voor Haïti loopt tot en met 2014. In 2015 zal SHO een eindverantwoording opstellen en zal de bewindspersoon van Buitenlandse Zaken hierover de Tweede Kamer informeren. De Algemene Rekenkamer zal in 2016 een rapport bij deze eindverantwoording publiceren.