GroenLinks
Donderdag 9 december 2010, 12:20u - Tofik Dibi
Commissie Deetman passeert belang van inspraak misbruikslachtoffers

Donderdagochtend presenteerde de Commissie Deetman haar eerste adviezen over seksueel kindermisbruik binnen de Rooms Katholieke kerk. Slachtoffers hebben eerder deze week de Tweede Kamer opgeroepen om zelfstandig onderzoek te doen omdat ze geen vertrouwen hebben in de hulpverlening. De Commissie Deetman geeft bruikbare adviezen, maar wie slachtoffers in dit soort zaken echt serieus neemt, biedt ze volgens GroenLinks een podium voor inspraak.

Uit sommige zaken vloeit voort dat er vervolgd moet worden en dat er schadevergoedingen en excuses van de RK kerk moeten volgen. Ook zal de hulpverlening geprofessionaliseerd moeten worden volgens de Commissie.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi: "Ik dank de commissie Deetman voor haar inzet, maar ze heeft helaas teveel over en te weinig met de slachtoffers gepraat."

Hoorzitting voor slachtoffergroepen

Het Kamerlid stelt voor om op korte termijn een hoorzitting te organiseren voor slachtoffergroepen. Volgens GroenLinks zou ook de Raad van de Kinderbescherming hierbij betrokken moeten worden. Vervolgens kan beoordeeld worden of een onafhankelijke waarheidscommissie noodzakelijk is.

Dibi: "Bij dit soort excessen past schuld en boetedoening. Slachtoffers worden levenslang getekend door wat hen is aangedaan. Het minste wat we kunnen doen is waarheidsvinding, excuses maken en beterschap beloven."