Rijksoverheid


Nederland en Rusland: meer samenwerken bij nieuwe technologie

Nieuwsbericht | 09-12-2010

De samenwerking tussen Nederland en Rusland is breed, intensief en biedt volop nieuwe kansen. Beide landen willen bijvoorbeeld nauwer samenwerken bij nieuwe energiebesparende technologieën, transport en afvalverwerking.

Dat was de conclusie van besprekingen tussen minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) en de Russische vice-premier Zoebkov in Den Haag op 9 december 2010.

Wereldhandelsorganisatie

Minister Verhagen feliciteerde Zoebkov verder met het akkoord tussen de EU en Rusland over de vorderingen van Rusland bij de toetreding tot de Wereldhandelsorgansatie WTO.

'Bedrijven baat hebben bij de transparantie en de juridische zekerheid die het WTO-lidmaatschap biedt," aldus minister Verhagen. "Het is een impuls voor de economische bedrijvigheid tussen onze beide landen.'

Vervolgafspraken

Nederland werken al samen in diverse agro-projecten (veehouderij, akkerbouw), energieprojecten (Project Delta Group voor de ontginning van gasvelden) en verschillende projecten in Rusland op het gebied van energiebesparing. Rusland biedt kansen voor Nederlandse ondernemingen. Er zijn bijvoorbeeld aanzienlijke verbeteringen nodig in de transport en havensector. Nederlandse bedrijven hebben uitgebreide kennis in deze sector, en zijn daardoor kansrijk op de Russische markt.

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie