Ingezonden persbericht


persbericht

Rotterdam, 9 december 2010

IJSBEERTJE GEBOREN IN DIERGAARDE BLIJDORP

Blijdorp weet het nu zeker: ijsberin Olinka heeft een jong. Op de beelden van de webcam die in het kraamhol is geïnstalleerd is af en toe een klein wit frummeltje te zien. Het jong is naar alle waarschijnlijkheid op maandagavond 6 december rond 19.45 uur geboren. Bij de geboorte is een ijsbeerbaby heel kwetsbaar. Het is niet veel groter dan een hamster en volledig hulpeloos. Het wordt gevoed via de melkklier bij de oksel. Omdat een pasgeboren ijsbeertje zo ontzettend kwetsbaar is, blijft het nog steeds spannend of het allemaal goed blijft gaan. Moeder Olinka is gelukkig wel een ervaren moeder die eerder al jongen in Wenen heeft grootgebracht, overigens van dezelfde vader, Eric genaamd.

Bezoekers die naar Blijdorp komen, kunnen meegluren in de kraamkamer via grote schermen in de ijsgrot van Arctica. De kraamruimte zelf ligt geïsoleerd van publiek en verzorgers om de absolute rust van een ijshol zoveel mogelijk te benaderen. Het minste geringste geluidje kan de rust verstoren met als gevolg dat het jong het niet redt. De komende maanden blijven moeder en jong in winterrust en zal de kleine zoveel mogelijk moeten aansterken. Vader Eric verblijft buiten in zijn eigen deel van het ijsberenverblijf en heeft vast geen weet van het hele gebeuren. Ijsberen leiden een solitair leven en mannetjes zijn niet betrokken bij de opvoeding van de jongen.

Als het jong sterk genoeg is en zijn moeder kan volgen, zal het naar buiten komen. Als alles goed blijft gaan zal dat pas begin voorjaar zijn. Tot die tijd zijn moeder en jong op de webcambeelden in de ijsgrot te zien, waar ook een informatieve film draait over ijsberen. Op het Blijdorp youtubekanaal (http://nl.youtube.com/diergaardeblijdorp) zijn de eerste infraroodbeelden uit het aardedonkere kraamverblijf te zien van het pasgeboren ijsbeertje en de voorbereidingen tot de geboorte.

De laatste keer dat er in Blijdorp ijsberen zijn geboren was in 1996 met ijsbeertjes Taco en Winner. In totaal zijn er acht ijsbeerjongen grootgebracht in Blijdorp. Na 1996 verdwenen de ijsberen uit de tuin, tot ze in 2008 weer terugkeerden in een spiksplinternieuw verblijf dankzij de Vrienden van Blijdorp.

Op 18 december start in Blijdorp de MidwinterZOO. Vanzelfsprekend spelen de ijsberen hierin de hoofdrol. Zie voor het complete programma www.diergaardeblijdorp.nl