Gemeente Westvoorne


Ondertekening convenant SISA


Op dinsdagmiddag 7 december vond in het gemeentehuis van Westvoorne de ondertekening plaats van de toetredingsverklaring op SISA.

SISA (Stadsregionaal Instrument Sluitende Aanpak) is een digitaal systeem waarbij hulpverleners van verschillende instanties elkaar kunnen vinden als hulp geboden wordt aan één en hetzelfde kind. Hierdoor is het mogelijk om vroegtijdig risicokinderen en jongeren op te sporen. Door een signaal af te geven in SISA wordt voor andere hulpverleners alleen zichtbaar dat men zich zorgen maakt, maar niet wat er precies aan de hand is. Wanneer er meerdere signalen over hetzelfde kind binnenkomen, ontstaat een match. De betrokken partijen, de melders, krijgen vervolgens te horen welke collega zich nog meer zorgen maakt. Zij nemen contact met elkaar op en stemmen af wie er vanaf dat moment mee verder gaat. Er hoeft niet persé sprake te zijn van ernstige problematiek. Het is ook mogelijk om een présignaal af te geven bij een âniet pluisâ gevoel. Dan zal nog niet direct actie worden ondernomen. Elke regio kan een ander systeem gebruiken. Uiteindelijk zijn ze allemaal aangesloten op een landelijke verwijsindex, dus ze staan allemaal met elkaar in verbinding.

De wet op de privacy schrijft voor dat de jongere en/of de ouders schriftelijk worden geïnformeerd over de melding in SISA. Gemeenten zijn verplicht schriftelijke afspraken te maken met de professionals in de jeugdketen over de manier waarop met de gegevens wordt omgegaan. Dit kan in de vorm van een convenant. In oktober 2009 hebben de gemeenten op Voorne Putten al een convenant ondertekend met grote regionale organisaties zoals Careyn, Bureau Jeugdzorg, GGD, politie, het Albeda en Zadkine College. De volgende stap is ook de lokale partijen aan te laten sluiten. Medewerkers van onder andere peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, scholen, maar ook huisartsen, fysiotherapeuten of logopedisten spelen een belangrijke rol bij het signaleren van risicoâs. De gemeenten op VP willen deze lokale partijen nu ook aansluiten op het systeem. Een aantal partijen (Wellantcollege, VCO De Kring, PRIMOvpr, Stichting Peuterspeelzalen Hellevoetsluis, Kinderopvang Mickey, Stichting Kindercentrum Bernisse en de SKOR) ondertekende afgelopen dinsdag de verklaring. Zij kunnen vanaf nu ook in SISA melden. Hoe meer partijen aansluiten, hoe kleiner de kans dat een kind buitenboord valt.

Werkt uw organisatie ook veel met kinderen en jeugdigen? En wilt u hierover meer informatie ontvangen? Dan kunt u contact opnemen met mevrouw Rood van de gemeente via erood@westvoorne.nl of tel.nr. 0181-408041.