Provincie Utrecht

Kansen voor geothermie in de provincie Utrecht beeld gebracht

De provincie Utrecht werkt aan een schone regio, onafhankelijk van fossiele brandstoffen. Voor het bereiken van deze doelstelling is het belangrijk dat kansen voor de transitie van onze energievoorziening benut worden.

Potentieel studies naar mogelijkheden voor productie duurzame energie De provincie voert op dit moment verschillende potentieelstudies uit om het potentieel voor productie van duurzame energie in de provincie Utrecht in beeld te brengen. Het gaat hier om potentieelstudies voor productie van duurzame energie met biomassa, wind, benutting van beschikbaar dakoppervlak en ook benutting van de warmte uit de ondergrond ( WKO en geothermie).

Eerste resultaten haalbaarheidsonderzoek geothermie De eerste resultaten van het haalbaarheidsonderzoek voor geothermie laten zien dat op enkele locaties in de provincie -waaronder de omgeving en stad Utrecht en gemeente Bunschoten- geothermie wellicht gerealiseerd kan worden. De onzekerheden over de resultaten zijn nog groot maar geven aanleiding voor het uitvoeren van verder onderzoek.

In de bijlage aan de rechterkant vindt u de kaart van de provincie Utrecht met daarop de locaties waar gekeken is naar de mogelijkheden voor geothermie. Op de kaart staan slechts een aantal locaties. Dit heeft te maken met het feit dat er voor provincie Utrecht weinig gegevens uit eerdere olie- en gasboringen beschikbaar zijn.

De provincie Utrecht hecht grote waarde aan het feit dat kennis toegankelijk is voor iedereen. Kennisspreiding is zeer belangrijk voor versnelde implementatie van duurzaamheid. Met dit onderzoeksrapport hopen wij een bijdrage te leveren aan benutting van warmte uit de ondergrond.

Het is mogelijk dat de informatie onvolledig, onjuist of achterhaald is vanwege de snelle ontwikkelingen in dit werkveld en het ontbreken van goede gegevens. De provincie Utrecht sluit alle aansprakelijkheid uit voor directe of indirecte schade, van welke aard dan ook, die voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met het gebruik van de hier gepresenteerde informatie.

Wij willen ook leren van u. Hebt u opmerkingen en ziet u kansen voor verbeteringen of samenwerking op dit onderwerp, graag ontvangen wij uw reactie. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met stef.roell@provincie-utrecht.nl of
mieke.kruseman@provincie-utrecht.nl.