Gemeente Maasgouw


Zwarte rat in heel Midden-Limburg

Resultaat zwarte rat

De zwarte rat zorgt voor veel onderlast. Niet alleen veroorzaakt hij economische schade aan gewassen en voorraden van voer, maar de rat kan ook ziektes zoals mond- en klauwzeer, varkenspest, Q-koorts en het Hantavirus verspreiden. In huizen en gebouwen kan door kabelvraat kortsluiting en knaagschade aan bijvoorbeeld isolatiemateriaal ontstaan.

Midden-Limburg bindt gezamenlijk de strijd aan tegen de zwarte rat nu uit een enquête blijkt dat het plaagdier in de hele regio aanwezig is. Doel van de brede aanpak is dat bedrijven en burgers met de juiste kennis de overlast uiteindelijk zelf kunnen beperken en misschien zelfs voorkomen. De Midden-Limburgse gemeenten Nederweert, Leudal, Peel en Maas, Roermond, Weert, Maasgouw, Echt-Susteren, Roerdalen en Beesel werken hiervoor in teamverband samen met erkende ongediertebestrijders, de LLTB, de provincie en het Kenniscentrum voor Dierplagen (KAD).

De gemeenten gaan nu samen een plan maken om de zwarte rat te bedwingen. Want bestrijding van de zwarte rat is niet eenvoudig. Het vereist specifieke deskundigheid en ervaring en is per situatie verschillend. Een verkeerde aanpak kost tijd en geld, maar heeft geen of onvoldoende effect. Het dier laat zich overdag maar zelden zien en is zeer behendig, slim en argwanend. Zijn eetgedrag is bijzonder grillig, waardoor vergiftigd lokaas geen garantie op succes biedt. Zijn schuilplaats bevindt zich bij voorkeur hoog en droog en relatief dicht bij een voedselbron.

Het is belangrijk dat ondernemers en inwoners de aanwezigheid van het plaagdier direct zelf melden bij de gemeente. Ongediertebestrijders zullen dan zowel het betreffende perceel als de gebouwen eromheen uitkammen. Deze zogeheten blokbestrijding is belangrijk omdat de zwarte rat zich in hoog tempo kan voortplanten en verspreiden. Incidentele bestrijding werkt onvoldoende, omdat de dieren dan vanuit een andere locatie in de buurt terugkomen. Melders krijgen daarnaast professionele adviezen om de rat te bestrijden en te weren.

Overlast beheersbaar houden
Het Kenniscentrum KAD gaat per gemeente maatwerk in de bestrijding van de zwarte rat leveren, omdat het knaagdier op verschillende locaties en in wisselende aantallen wordt gesignaleerd. Op het platteland doen de problemen zich voornamelijk voor bij varkens-, pluimvee- en rundveehouders, terwijl de rat in stedelijke gebieden opduikt in de horeca- en detailhandel en bij burgers thuis.

Tips voor inwoners
Om de zwarte rat te weren, is het belangrijk om deuren, tochtgaten, hokken en volières zoveel mogelijk af te sluiten en geen veevoer, fruit of etensresten onberoerd te laten liggen. Onze inwoners en bedrijven hebben dus zelf een belangrijke rol in het weren van de zwarte rat. Door hen voor te lichten, op te leiden en voortdurend te informeren, hopen de gemeenten dit bewustzijn te vergroten. Mocht u een zwarte rat zien, neem dan direct contact op met de meldlijn van de gemeente Maasgouw, tel. 0800 - 0230045 (vanaf 1 januari a.s. wordt dit 0475 - 85 26 26).

Resultaten onderzoek zwarte rat

* onderzoeksresultaten zwarte rat SKP.ppt (4,48 MB)

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00