Rijksoverheid


Geen ex-asielzoekers de vrieskou in gestuurd

Nieuwsbericht | 09-12-2010

Minister Leers (Immigratie en Asiel) herhaalt zijn belofte dat er geen vreemdelingen tijdens de vrieskou op straat worden gezet na het aflopen van hun opvang in een asielzoekerscentrum. Iets wat onder de voorgangers van Leers trouwens ook al niet gebeurde. De krantenkoppen "Leers breekt belofte: asielzoekers de kou in" en "Zelfs bij vrieskou worden asielzoekers op straat gezet" - woensdag in dagblad Trouw - zijn dan ook niet terecht.

Uitgeprocedeerde asielzoekers die na een zorgvuldige procedure (inclusief een onafhankelijke toets door de rechter) geen erkenning hebben gekregen, moeten Nederland weer verlaten. Zij krijgen de tijd en de gelegenheid om aan hun terugkeer te werken, met steun van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V). Ook kunnen vreemdelingen voor zelfstandige terugkeer naar hun land gebruik maken van de onafhankelijke Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Ten slotte kunnen vreemdelingen ook gedwongen en onder begeleiding op het vliegtuig worden gezet, als zeker is dat zij zonder problemen weer in hun land terecht kunnen.

Als een vreemdeling helemaal nergens aan wil meewerken en gedwongen uitzetting niet mogelijk is, komt er een einde aan de opvang in een asielzoekerscentrum. De vreemdeling krijgt dan ruim tevoren te horen dat hij Nederland moet verlaten en krijgt verder geen onderdak meer. Maar als het stevig vriest, wordt niemand gedwongen op straat gezet. Wel komt het voor dat vreemdelingen zelf ervoor kiezen het asielzoekerscentrum te verlaten, in de wetenschap dat hun opvang daar toch binnenkort ophoudt. Maar het verwijt dat de overheid een vreemdeling tijdens vrieskou op straat zet, is dan niet terecht.

Minister Leers heeft in de Tweede Kamer toegezegd nog eens te kijken naar de communicatie over het niet op straat zetten tijdens winterse omstandigheden. Maar de mensen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en van de Dienst Terugkeer en Vertrek kunnen niet weken tevoren het weer voorspellen. De aankondiging per brief dat de opvang in een asielzoekerscentrum binnenkort eindigt, kan dus niet alvast voorzien worden van een naschrift over de temperatuur in de winter. Afgewezen asielzoekers moeten het signaal krijgen dat ze Nederland moeten verlaten, niet dat ze zich in de wintermaanden geen zorgen hoeven te maken. Maar de belofte blijft staan dat niemand gedwongen tijdens vrieskou op straat wordt gezet.

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051