CNV Vakmensen


CNV Vakmensen wil onafhankelijk onderzoek DHL

09 december 2010
CNV Vakmensen wil dat onafhankelijke experts de aanpak van DHL gaan onderzoeken. Dat is volgens de bond de enige manier om helderheid te krijgen over de noodzaak ervan en om inzicht te krijgen in alle sociale consequenties. Daarnaast wil de bond laten onderzoeken of er nog mogelijkheden zijn via wijzigingen in de arbeidstijden en het rooster. Ondertussen is bekend, dat DHL zijn personeel wereldwijd EUR 100,- geeft, omdat het zo goed gaat met het bedrijf.

CNV Vakmensen wil gedwongen ontslagen voorkomen en is tegen vermindering van contracturen. "Ik heb wat dit betreft een dringend beroep gedaan op de directie", zegt Frans Westerman, bestuurder van CNV Vakmensen, "om hun verantwoordelijkheid te nemen. Voor velen is een parttime contract nu eenmaal geen optie. Van de helft van het geld kun je niet leven. Bovendien beschikt het concern blijkbaar over meer dan voldoende geld om goed voor het personeel te zorgen." De directie van DHL gaf drie bezuinigingslijnen aan, te weten:


· op de terminal handling (loodspersoneel, heftruckchauffeurs);


· door sluiting van het grootste gedeelte van het (duur gehuurde) hoofdkantoor;


· door uitbreiding van Sales, specifiek voor de oude tak van Van Gend en Loos.

CNV Vakmensen wil een sociaal plan dat voor de huidige situatie op maat is gesneden en dat recht doet aan de werknemers die vaak lange dienstverbanden hebben. De directie heeft aangegeven alles op een nette manier te willen oplossen. "Ik ben blij met deze hoopvolle woorden", reageert Frans Westerman, "maar wat dat betreft wacht ik liever eerst af op welke manier de directie hier invulling aan denkt te geven, zeker gezien de financiële voorraden waarvan blijkbaar sprake is."

Op 16 december overlegt Frans Westerman verder met de directie.