Handreiking Professioneel Ondersteunen helpt professionals

09/12/2010 13:49

MOVISIE

Kwaliteit in de Wmo benoemd

Kwaliteit is een subjectief begrip. Zeker in het maatschappelijk werkveld. Wanneer doet een professional het goed? Wanneer hij veel cliënten helpt of wanneer hij een paar cliënten goed helpt? En wie bepaalt wat goed is: de cliënt, zijn leidinggevende of de financier? En wat is nu eigenlijk kwaliteit? Deze vraag stond centraal bij de ontwikkeling van de Handreiking Professioneel Ondersteunen voor sociaalagogische dienstverlening op de prestatievelden van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning).

De Handreiking Professioneel Ondersteunen is een instrument om de kwaliteit van professionele ondersteuning onder woorden te brengen. MOVISIE heeft samen met vertegenwoordigers van cliënten, professionals, managers, beleidsmakers en beroepsopleiders vijf kwaliteitsstandaarden benoemd. Dit zijn: Respectvol bejegenen, Eigen regie versterken, Integraal benaderen, Ontwikkelingsgericht ondersteunen en Resultaatgericht ondersteunen.

Kwaliteitskenmerken

Onder iedere kwaliteitsstandaard vallen kwaliteitskenmerken, toegespitst op de kwetsbare burger, actieve burgers/vrijwilligers, de mantelzorger, de professional en de organisaties. Kwaliteitskenmerken die vallen onder 'respectvol bejegenen' bij de kwetsbare burger zijn bijvoorbeeld: voelt de burger zich serieus genomen? Ervaart hij privacy? De handreiking biedt organisaties en professionals belangrijke handvatten om intern en onderling concrete afspraken te maken over de kwaliteit van de professionele ondersteuning bij de uitvoering van de Wmo, met ruimte voor eigen invulling op lokaal niveau.

Van en voor het veld

De kwaliteitsstandaarden en -kenmerken in de handreiking zijn bottom up ontwikkeld. Een delegatie van professionals, vertegenwoordigers van cliënten, managers, beleidsmakers en beroepsopleiders die zich richten op de Wmo waren betrokken bij de totstandkoming van de handreiking en gaan er nu zelf mee aan de slag. De Handreiking Professioneel Ondersteunen is ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van VWS. De regiegroep van het project Professionaliteit Verankerd is verantwoordelijk voor de totstandkoming van de handreiking. In de regiegroep zijn de volgende partners vertegenwoordigd: MOgroep, GGZ Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, het Platform van Agogische Beroepsverenigingen, het Landelijke Opleidingen Overleg MWD van de HBO-raad, het Platform Wmo-Raden en sinds kort MEE Nederland. De uitvoering van het project wordt verzorgd door MOVISIE Beroepsontwikkeling.