Robert Chesal en Joep Dohmen Journalist van het Jaar 2010

09/12/2010 12:36

Verbond Van Verzekeraars

Robert Chesal (Radio Nederland Wereldomroep) en Joep Dohmen (NRC Handelsblad) zijn uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2010. De journalisten zijn verkozen vanwege hun berichtgeving over seksueel misbruik in de katholieke kerk.

Eerder werden Joris Luyendijk, Ben Rogmans, Bram Vermeulen en Antoinette Hertsenberg uitgeroepen tot Journalist van het Jaar.

Juryrapport

Volgens de jury is de berichtgeving over seksueel misbruik in de katholieke kerk een uitstekend voorbeeld van diepgravend en zorgvuldige onderzoeksjournalistiek. Chesal en Dohmen hebben niet alleen het nieuws gebracht van een grote maatschappelijk misstand, maar ook aan alle andere aspecten aandacht besteed. Bovendien laten ze het onderwerp niet los. Tot de dag van vandaag gaat het onderzoek door.

Ook laat het onderzoek zien dat twee media, in dit geval de Wereldomroep en NRC Handelsblad, prima inhoudelijk kunnen samenwerken. Concurrentie-overwegingen of wettelijke beperkingen hoeft samenwerking tussen journalisten niet in de weg te staan.

Beide aspecten hebben zwaar meegewogen bij het toekennen van de prijs 'Journalist van het Jaar 2010'.

Robert Chesal (45) kwam in de jaren tachtig vanuit de Verenigde Staten naar Nederland. Sinds 1991 werkt hij bij Radio Nederland Wereldomroep. Chesal begon het onderzoek naar seksueel misbruik in de katholieke kerk en zocht contact met Dohmen om het onderzoek verder te brengen.

Joep Dohmen (50) is onderzoeksjournalistiek bij NRC Handelsblad. Hij deed ondermeer onderzoek naar de bouwfraude, de publieke omroep, Geert Leers en de PVV. Over het seksueel misbruik in de katholieke kerk schreef hij dit jaar het boek Vrome Zondaars.

Jury

De Journalist van het Jaar wordt gekozen door de redactie en de redactie-adviesraad van Villamedia, vaksite en -tijdschrift voor de mediawereld. De adviesraad bestaat uit Cisca Dresselhuys, Ad van Liempt, Tony van der Meulen en Tonie van Ringelestijn. De redactie wordt gevormd door Linda Nab, Trudy van de Ven, Marjolein Slats, Lars Pasveer, Frans Oremus en Dolf Rogmans.

Uitreiking

Bij de prijs Journalist van het Jaar hoort een beeldje van de Haagse kunstenaar Loek Bos. De uitreiking zal half januari plaatsvinden in sociëteit Nieuwspoort in Den Haag. De uitreiking wordt mede mogelijk gemaakt door het Verbond van Verzekeraars.

Scriptieprijs Villamedia

Villamedia zet ook talent in het zonnetje met de Villamedia Scriptieprijs. Die prijs wordt tegelijk met de Journalist van het Jaar half januari uitgereikt. In de categorie 'Master' wint Alwin Kuiken (UVA) met 'Regionale, politieke verslaggeving van de geschreven pers. De gemeenteraadsvergadering en schrijvende journalisten'. In de categorie 'Bachelor' was de winnende scriptie - 'Hoe de griep won van de koorts. Mexicaanse griep versus Q-koorts: berichtgeving in landelijke kranten' - een gezamenlijk werk van twee Fontys-studenten, Anne Woltersom en Driekus van de Ven.