Benoeming hoogleraar verbetert kwaliteit leven mensen met brandwonden

09/12/2010 12:51

Nederlandse Brandwonden Stichting

Benoeming hoogleraar verbetert kwaliteit van leven mensen met brandwonden

Dr. van Zuijlen benoemd tot Bijzonder Hoogleraar Brandwondengeneeskunde

Beverwijk, 9 december 2010 - Littekens van ernstige brandwonden zijn vaak onberekenbaar, het bijbehorende stigma hard. Wanneer je de kwaliteit van leven van mensen met brandwonden wilt verbeteren, is kwaliteitsverbetering van littekens dan ook de eerste stap vooruit. Precies daarom benoemde de Brandwonden Stichting deze week dr. Paul van Zuijlen, plastisch chirurg in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, tot Bijzonder Hoogleraar Brandwondengeneeskunde aan de Vrije Universiteit/VU medisch centrum.

"Op 1 januari 2011 is het precies tien jaar geleden dat de Volendamramp pijnlijk duidelijk maakte waarom ontwikkelingen in de brandwondengeneeskunde niet stil mogen staan. De weg naar genezing is lang en de littekens zijn blijvend. Elke stap vooruit in de verbetering van littekenvorming, is een pluspunt voor mensen met brandwonden," aldus dr. Paul van Zuijlen. Zijn benoeming als Bijzonder Hoogleraar Brandwondengeneeskunde sluit hier perfect op aan. Hij fungeert als katalysator voor kwaliteitsverbetering in de brandwondenzorg.

Onderzoek reconstructieve technieken

Als Bijzonder Hoogleraar Brandwondengeneeskunde aan de Vrije Universiteit/VU medisch centrum, gaat dr. Paul van Zuijlen zich de komende vijf jaar inzetten voor de kwalitatieve verbetering van de behandeling en zorg voor patiënten met brandwonden. Functionele en cosmetische verbetering van littekens vormt zijn belangrijkste speerpunt. Hij zal daartoe onderzoeken initiëren met betrekking tot acute wondbehandeling en reconstructieve technieken. Hierdoor kan bijvoorbeeld de revalidatieperiode worden verkort en littekenvorming worden verbeterd.

Doorbraak in plastische chirurgie

Dr. Paul van Zuijlen bekwaamde zich de afgelopen jaren als plastisch chirurg in het Brandwondencentrum te Beverwijk in gelaats-, hand- en littekenreconstructies. Zijn promotieonderzoek betekende een doorbraak in de plastische chirurgie. Hij ontdekte dat de toepassing van kunsthuid een soepeler en gladder litteken kan geven. Dat, tezamen met zijn aandachtsgebied 'reconstructieve chirurgie', maakt hem uiterst geschikt als Bijzonder Hoogleraar Brandwondengeneeskunde.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.brandwondenstichting.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,