Technologie Stichting STW

ICTRegie draagt activiteiten over

donderdag 9 december 2010

ICTRegie houdt op 31 december 2010 op te bestaan. De lopende projecten worden overgedragen aan NWO, STW en Agentschap NL. Deze partijen zullen, waar nodig, nieuwe activiteiten initiëren. Dit besluit is genomen door de convenantpartners: het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

ICTRegie, het nationaal regieorgaan voor ICT-onderzoek en âinnovatie, werd in 2004 opgericht als tijdelijk aansturingsorgaan voor de ontwikkeling en uitvoering van een nationale strategie voor het ICT-onderzoek en -innovatie. De oprichting kwam voort uit de wens van het kabinet om meer eenheid en consistentie te realiseren in het ICT-landschap.

De inzet van ICTRegie heeft onder meer geresulteerd in de strategische agenda 'ICT2030.nl'; het ICTDelta-congres; de oprichting van een vijftiental ICT-innovatieplatforms waarin onderzoekers, producenten en gebruikers samenwerken en een advies over de ICT-infrastructuur voor wetenschappelijk onderzoek.

De toekomst Het eindigen van het mandaat van ICTRegie betekent niet dat de bereikte resultaten verloren gaan. Het samenwerkingsverband NWO, STW en Agentschap NL zorgen voor het beheer en de ondersteuning van de lopende onderzoeksprogramma's en projecten, waaronder de ICT-innovatieplatforms (IIPâs). Tevens onderhouden zij de contacten met het veld. De centrale aansturing van deze activiteiten ligt bij NWO.

Het platform voor InformatieSamenleving ECP-EPN is gevraagd het ICTDelta-congres te coördineren. Het advies van ICTRegie over de ICT-infrastructuur wordt momenteel door NWO en SURF nader ingevuld. Eén van hun concrete acties is de start van het e-Science Research Centrum in januari 2011.

Deze en andere ICT-activiteiten zijn nog altijd van groot belang voor de toekomst van onderzoek en innovatie, en daarmee voor de versterking van de Nederlandse economie en wetenschap. Het samenwerkingsverband NWO, STW en Agentschap NL blijft zich er daarom voor inzetten. Daarbij is afgesproken dat NWO het aanspreekpunt is.

Over NWO NWO is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.

Over STW De missie van Technologiestichting STW is het realiseren van kennisoverdracht tussen technische wetenschappen en gebruikers. Om dit te bereiken brengt STW op elk project gebruikers en onderzoekers bij elkaar en stimuleert zij excellent technisch-wetenschappelijk onderzoek. STW is bij uitstek een netwerkorganisatie. Het netwerk van STW telt meer dan 1000 bedrijven, waarvan ongeveer 40% technisch midden- en kleinbedrijf.

Over Agentschap NL Als het gaat om duurzaamheid, innovatie, internationaal ondernemen en samenwerken is Agentschap NL hèt aanspreekpunt voor bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Eén aanspreekpunt voor informatie, advies, financiering, netwerken en uitvoering van weten regelgeving. Eén aanspreekpunt voor snellere en betere dienstverlening.