Gemeente Breda

Breda evalueert Harleydag 2010

De Harleydag 2010 is dankzij de bovengemiddelde inspanningen van de organisatie en de overheid goed verlopen en de risicoâs zijn beheersbaar gebleven. Overigens komt er in 2011 geen Harleydag, want het bestuur van de Stichting Harleydag heeft aangegeven te stoppen.

Het college van burgemeester en wethouders respecteert dit besluit, maar acht de kans klein dat de risicoâs in de toekomst nog tegen aanvaardbare kosten beheersbaar te houden zijn, zodanig dat de benodigde politie- en toezichtcapaciteit op een acceptabel niveau blijven. Dit blijkt uit de evaluatie van de Harleydag 2010.

De Harleydag is uitgegroeid tot een grootschalig evenement met specifieke risicoâs in de binnenstad van Breda. In de aanloop naar het evenement dit jaar waren er serieuze zorgpunten. Alleen al vanwege de enorme hoeveelheid bezoekers die, al dan niet met motor, naar de binnenstad van Breda trekt.
Het open karakter van het evenement betekent dat iedereen het evenementengebied kan betreden. De overvolle straten brengen vooral risicoâs met zich mee waar het gaat om het rijden van motoren tussen het publiek, onder wie families met jonge kinderen, met de kans op verdrukking en paniek. In het kader van crowd control vergt dit een zorgvuldige voorbereiding.
Specifiek aan dit evenement is voorts de aanwezigheid van motorclubs, waarvan sommige met een twijfelachtige reputatie.

Voor een veilig verloop van de Harleydag in 2010 moesten de gesignaleerde risicoâs tot aanvaardbare proporties worden teruggebracht. Voor de organisatie bleek het dit jaar niet altijd mogelijk om de door de overheid noodzakelijk geachte veiligheidsmaatregelen te treffen. De gemeente heeft hiervoor eenmalig professionele ondersteuning beschikbaar gesteld aan het bestuur van de Harleydag en op het gebied van openbare orde en veiligheid haar verantwoordelijkheid genomen en extra veiligheidsmaatregelen ingezet. Dit gezamenlijk genomen pakket aan maatregelen gaf de gemeente genoeg vertrouwen om een vergunning af te geven voor de Harleydag 2010.

Evaluatie van het evenement dit jaar laat zien dat er voor de (calamiteiten)plannen veel ondersteuning door het gemeentelijk evenementenoverleg nodig was voor de organisator evenals de inzet van een professioneel bureau.
Daarnaast is er verbetering nodig bij het toezicht op parkeren, het scheiden van publieksstromen en het plaatsen van stands. Ook de horecanacht die volgt op het evenement vraagt aandacht. Hetzelfde geldt voor de verdeling van verantwoordelijkheden tussen organisator en overheid bij dreigende ordeverstoringen. Tot slot kan de communicatie tussen de driehoek (politie, justitie, gemeente), het commando van de politie (SGBO) en het veiligheidsteam worden verbeterd.

Het college van burgemeester en wethouders heeft, ondanks dat de Harleydag volgend jaar geen doorgang vindt, een volwaardige evaluatie gemaakt. De bevindingen kunnen dienen als input voor toekomstige evenementen in het licht van de veranderende eisen en de ontwikkeling naar een meer professionele ondersteuning van evenementen.

Breda, 9 december 2010

Â

Â

NB:

Het evaluatieverslag van de Harleydag Breda 2010 is via de link hieronder in te zien.

Te downloaden:

* Harleydag Breda 2010.pdf

Zie het origineel