Doorwerken tot 67 voor meeste werknemers haalbare kaart

09/12/2010 14:34

Verbond Van Verzekeraars

Een meerderheid van de Nederlandse werknemers verwacht zonder grote problemen tot 67 jaar te zullen doorwerken. Wel moet dan de werkbelasting worden aangepast, via vermindering van het aantal uren of wijziging van de functie. Het nut van een periodiek inzetbaarheidsonderzoek om in goede gezondheid de verhoogde pensioenleeftijd te kunnen halen, wordt daarbij vrij breed ingezien.

Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van een door GfK verricht onderzoek onder ruim 1.200 werknemers, in opdracht van het Verbond van Verzekeraars. De resultaten worden vandaag besproken tijdens een bijeenkomst van verzekeringsdeskundigen over duurzame inzetbaarheid met SER-voorzitter Rinnooy Kan en directeur-generaal Maarten Camps van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het onderzoek volgt op het politieke besluit de AOW-leeftijd te verhogen. Dat stelt volgens algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond hogere eisen aan het personeelsbeleid bij het Nederlandse bedrijfsleven. "Zaken als gezondheid, motivatie, werkbelasting verdienen meer aandacht. Want het langer doorwerken moet op de werkvloer wel mogelijk worden gemaakt."

Uit het onderzoek blijkt dat slechts vijftien procent van de werknemers denkt niet in staat te zijn tot 67 jaar door te werken, wegens gezondheidsproblemen, te grote werkdruk, ontslag voor die tijd of andere omstandigheden. Ruim dertig procent van de ondervraagden die wel tot 67 jaar wil doorwerken, geeft aan afbouw van het aantal uren of verandering van functie te wensen. Dertien procent zegt zonder problemen te kunnen doorwerken, maar toch eerder te zullen stoppen.

Een periodiek inzetbaarheidsonderzoek wordt in het bedrijfsleven steeds vaker gebruikt om na te gaan of werknemers nog wel goed in hun vel zitten en niet te zwaar worden belast. Een ruime meerderheid van de ondervraagden meldt aan zo'n onderzoek te zullen meewerken als de werkgever dat aanbiedt. Van de respondenten die al aan een inzetbaarheidsonderzoek hadden meegedaan, geeft 69 procent aan het advies geheel of gedeeltelijk te hebben opgevolgd.

Volgens algemeen directeur Weurding toont het onderzoek aan dat burgers zich al instellen op gewijzigde pensioenregelingen. "Een paar jaar geleden nog, dachten de meeste werknemers ruim vóór 65 jaar te stoppen. Je ziet hier in relatief korte tijd een forse omslag. Steeds meer mensen houden er inmiddels rekening mee dat ze langer zullen doorwerken."

SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan benadrukt dat duurzame inzetbaarheid vraagt om investeren in onderhoud én het onderhouden van investeringen. "Een bedrijf of organisatie moet er rekening mee houden dat het menselijk kapitaal op termijn misschien beter anders kan worden ingezet. Het kapitaal van nu is niet statisch, maar dynamisch. Het groeit en ontwikkelt zich." Duurzame inzetbaarheid van menselijk kapitaal is volgens Rinnooy Kan een bredere verantwoordelijkheid dan alleen van de ondernemer en de werknemer. "Daarbij hebben ook vele andere partijen een rol, zoals verzekeraars, arbodiensten, re-integratiebedrijven en de overheid."

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl