Gemeente Aalsmeer


Interactief theater met leerlingen 4e klas Westplas Mavo

In het kader van het participatieproject "Denk mee, Doe mee - Jong Aalsmeer" hebben leerlingen uit klas 4 van de Westplas Mavo op donderdag 25 november meegewerkt aan een interactieve theatervoorstelling "Web". De theatervoorstelling ging over de risico's van pesten, vriendschap en seksualiteit op internet.

In het kader van het participatieproject "Denk mee, Doe mee - Jong Aalsmeer" hebben leerlingen uit klas 4 van de Westplas Mavo op donderdag 25 november meegewerkt aan een interactieve theatervoorstelling "Web". De theatervoorstelling ging over de risico's van pesten, vriendschap en seksualiteit op internet. De voorstelling ging over het volgende:
Op internet is alles mogelijk. Je kunt er doen en zeggen wat je wilt. Er wordt geflirt, gepraat, gelachen en gescholden. Contacten worden snel gelegd en weer verbroken. Je kunt er jezelf, maar ook iemand anders zijn. Het voelt er veilig omdat je anoniem bent en onveilig omdat je nooit zeker weet wie de ander echt is.

Theatervoorstelling
De acteurs van Theatergroep PlayBack speelden scènes uit het leven van jongeren. Een scene ging over het leven van Sofie. Ze draait het liefst keiharde muziek, want dan hoort ze het geschreeuw van haar ouders niet. Op haar kamer trekt ze zich terug en bezoekt chatrooms. Daar leert ze Mas18 kennen. Hij geeft Sofie het gevoel dat hij haar begrijpt en dat gebeurt Sofie niet vaak. Mas18 daagt haar uit om elkaar in het echt te ontmoeten. Maar Mas18 is geen 18 en hij heeft heel andere bedoelingen dan Sofie had verwacht. Naast het leven van Sofie komen ook de ervaringen van andere jongeren aan bod.

Interactief deel
Na de voorstelling volgde een interactief gedeelte waarin PlayBack de jongeren uitdaagde tot een gesprek en het naspelen van bepaalde scènes. Er werden vragen gesteld als: Wat kun je doen om een ontmoeting met een onbekende veiliger te maken? De reactie van de leerlingen varieerde van vriendinnen meenemen tot altijd iemand laten weten waar je bent en met wie je afspreekt. En wat pesten betreft zouden bijna alle leerlingen een filmpje over pesten van een medeleerling op Youtube bekijken, maar waren er ook een aantal leerlingen bij die zouden ingrijpen. Bijvoorbeeld door de gepeste leerling te knuffelen en te verdedigen tijdens het filmen of de `dader' zelf filmen, zodat die het filmpje niet meer durft te plaatsen.

Reactie wethouder Ulla Eurich
`Jongeren actief betrekken bij voorlichting rond thema's die hen direct aangaan vinden wij als gemeente heel waardevol. Zeker als het gaat om risico's en waar je kunt aankloppen voor hulp. Jongeren voelen zich gehoord en serieus genomen. En daar gaat het om'.

Meer informatie
Er waren ook partners aanwezig van het Centrum voor Jeugd en Gezin, aangezien jongeren bij problemen op allerlei gebied (pesten, verslaving, seksualiteit, tthuissituatie) bij deze organisaties terecht kunnen. Het telefoonnummer van het Centrum voor Jeugd en Gezin is 0900-100 10 60 (ma t/m vrij, 8.30-12.30 uur).