Interbestuurlijke aanpak essentieel voor excellente dienstverlening

09/12/2010 14:38

VNG

Het werken aan lastenvermindering en verbetering van de dienstverlening gaat door. Juist in tijden van bezuiniging liggen er kansen in het optimaliseren van werkprocessen. Gemeenten onderkennen dit zoals blijkt de dit voorjaar gesloten coalitieakkoorden. Alle goede bedoelingen ten spijt, is de regeldruk de afgelopen periode op diverse maatschappelijke terreinen toch flink toegenomen. Voor de komende kabinetsperiode is het dan ook zaak als gezamenlijke overheden te komen tot een meer fundamentele aanpak.

Woensdag 8 december jl. vond het eindcongres plaats van het programma "Minder regels, meer service". Tijdens dit congres werd stil gestaan bij vier jaar succesvol werken aan het verminderen van de administratieve lasten en het verbeteren van de dienstverlening.

Het congres begon met het uitwisselen van goede voorbeelden; een manier van werken en presenteren dat een rode draad vormde door het gehele programma van de afgelopen vier jaar. Een methode die ook resultaten heeft opgeleverd, gezien het feit dat de gemeenten hun doelstellingen van 25% vermindering van administratieve lasten heeft behaald.

Voor de komende kabinetsperiode is het zaak als gezamenlijke overheden te komen tot een meer fundamentele aanpak dan tot er dusver is geweest. Daarbij is het essentieel dat de knelpunten van rijksregelgeving in de gemeentelijke uitvoeringspraktijk worden aangepakt. Volledige controle is daarbij niet meer van deze tijd. Dit leidt dit tot interbestuurlijke lasten die zich doorvertalen naar lasten voor burger en ondernemer. Afspraken om de reflex tot het regelen terug te dringen zijn daarbij noodzakelijk, maar ook een betere stroomlijning van wet- en regelgeving waarbij duidelijk wordt gekeken wat dit betekent voor de uitvoering.

De overheid dient zich te focussen op haar eigen verantwoordelijkheden en de maatschappelijke verantwoordelijkheden te benoemen en neer te leggen bij de diverse maatschappelijke partijen en de burgers en ondernemers als individu. Zoals oud premier Balkenende zei: "Wanneer iedereen zijn eigen stoep sneeuwvrij maakt, dan is uiteindelijk de gehele stoep sneeuwvrij!"

De grote bezuinigingen vormen een kans, omdat alle overheidslagen nu gezamenlijk gedwongen worden om zaken fundamenteel eenvoudiger en efficiënter te organiseren.

Minder Regels Meer Service was een samenwerkingsverband tussen de ministeries van Economische Zaken, Financiën en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de VNG.

Meer informatie kunt u vinden op www.minderregelsmeerservice.nl

Vanaf 1 januari 2011 staat deze informatie op www.vng.nl/minderregeldruk








Vereniging Nederlandse Gemeenten