Doorleren biedt beste kans op een baan

09/12/2010 14:39

ECABO

Perspectief op werken en leren in de financiële beroepen

De komende jaren hebben de gediplomeerde administrateur en de financieel administratief medewerker voldoende tot goede kansen op een baan. Voor de bedrijfsadministratief medewerker (mbo-niveau 2) zijn de kansen minder rooskleurig. Het zal in bijna het hele land voor deze medewerker lastig zijn om een baan te vinden. Alleen in het oosten en zuidoosten van het land is de markt in evenwicht. Dit blijkt uit onderzoek 'Perspectief op leren en werken in de financiële beroepen' van kenniscentrum ECABO.

Kwetsbaar

Het opleidingsniveau in de financieel administratieve beroepen stijgt. Daardoor is de arbeidsmarktpositie van de bedrijfsadministratief medewerker tot 2014 kwetsbaar. ECABO adviseert leerlingen die deze richting volgen om door te leren. Immers, de kansen voor de andere opleidingen op mbo-niveau 3 en 4 zijn voldoende tot goed.

Stagekansen

ECABO heeft ook de stagekansen per regio in beeld gebracht. Uit dit onderzoek blijkt dat stagekansen voor de bedrijfsadministratief medewerker in heel Nederland matig tot slecht zijn. De leerlingen die de opleiding administrateur (mbo-niveau 4) volgen, hebben alleen in het noorden moeite om een stageplek te vinden. De financieel administratief medewerker ondervindt alleen in het zuidwesten problemen bij het zoeken van een juiste stageplek. ECABO doet er alles aan om te zorgen dat alle leerlingen in de financiële beroepen een juiste stageplek vinden. Het kenniscentrum heeft 17.500 leerbedrijven erkend.

Aan het onderzoek werkten duizenden erkende leerbedrijven mee. Ook hebben onderzoekers van ECABO de arbeidsmarktcijfers van onderzoeksbureaus als CBS, ROA en CPB gebruikt. Door al deze gegevens kritisch te bekijken en analyseren, kan ECABO een goed beeld van de arbeids- en stagemarkt geven van de komende jaren.

Het onderzoek is te downloaden op www.ecabo.nl





http://www.ecabo.nl