Regionale verschillen in kans op baan of stage mbo ICT

09/12/2010 14:44

ECABO

Mbo'ers die een ICT-opleiding volgen, krijgen te maken met enorme verschillen in de kans op een baan of stage tussen de diverse regio's van ons land. Dat blijkt uit het nieuwe rapport Perspectief op werken en leren in de ICT 2010 van kenniscentrum ECABO.

Voor een opleiding waar landelijk gezien mooie baankansen zijn, kan het in de regio moeilijk zijn een baan te vinden. Mbo-leerlingen kunnen, met het ECABO-onderzoek in de hand, zien welke opleidingen meer zekerheid bieden. Of waar in Nederland ze meer kans maken op een stage of baan.

Applicatieontwikkelaar

Wie op het mbo bijvoorbeeld leert voor applicatieontwikkelaar, is straks meer dan welkom in het bedrijfsleven. Maar dat wil niet zeggen dat je nu overal gemakkelijk een stageplaats vindt. In Zuid-Nederland is de kans zelfs reëel dat dit niet lukt. In de rest van Nederland heb je het juist voor het kiezen, zo blijkt uit het ECABO-rapport.

Meer verschillen

Zo zijn er meer verschillen. Met name voor twee andere opleidingen op het hoogste mbo-niveau (niveau 4): ICT-beheerder en Netwerkbeheerder. Noord- en Oost-Nederland blijken minder behoefte te hebben aan gediplomeerde ICT-beheerders dan de rest van het land. Hetzelfde geldt voor netwerkbeheerders in de regio's Noord en Zuidwest.

Tijdige keuzes

Het arbeids- en stagemarktonderzoek van ECABO combineert de gegevens van CBS, CPB en ROA met eigen onderzoek onder onze 40.000 leerbedrijven. Zo komen we tot regionale cijfers voor de afzonderlijke beroepen waarvoor het mbo opleidingen verzorgt.

Deze cijfers geven een betrouwbaarder en relevanter beeld dan cijfers voor de ICT-sector als geheel. Daarbinnen blijken immers enorme verschillen te bestaan in de kans op een baan of stageplaats.

ECABO geeft berekeningen tot enkele jaren vooruit. Gewapend met al deze informatie kunnen scholen, bedrijven en leerlingen tijdig de juiste keuzes maken.

Over ECABO

ECABO is het kenniscentrum voor de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen. Voor de sector ICT heeft zij de wettelijke taak om het kwalificatiedossiers van het mbo te beheren. ECABO verbindt het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. Ze doet dit met producten en diensten gericht op stages (praktijkleren), competentiegericht beroepsonderwijs en examinering voor vmbo, mbo, hbo en particuliere opleiders.





http://www.ecabo.nl