D66

donderdag 9 december 2010

Van der Ham: belofte maakt schuld

D66-Kamerlid Boris van der Ham vindt dat minister van Bijsterveldt van Onderwijs de daad bij het woord moet voegen als het om investeringen in het onderwijs gaat. Deze week kondigde zij aan te willen inzetten op kwaliteit, terwijl dit kabinet 100 miljoen bezuinigt op onderwijs. Van der Ham: "Wat echt belangrijk is voor de kwaliteit van het onderwijs, zijn investeringen. Dan moet de minister ook met geld over de brug komen, want dat doet ze niet."

Maatschappelijke stage

De minister wil naar eigen zeggen terug naar de `kerntaken' van het onderwijs, maar voert wel de maatschappelijke stage in. Van der Ham: "Als er iets is wat níet tot de kerntaken van het onderwijs behoort is het wel de maatschappelijke stage. De minister heeft de mond vol van kwaliteit maar laat de leerlingen ondertussen koffie schenken en vakken vullen. Dat leren ze toch ook in een bijbaantje? De minister praat over prioriteiten, maar in de praktijk verandert er niets zonder investeringen."

Daling kwaliteit

D66 vindt dat Nederland in de top 5 van kenniseconomieën moet staan. Maar dat doel is steeds verder weg. Deze week bleek uit een rapport van de OESO dat Nederland nog verder gedaald is in de lijst van kenniseconomieën. Van der Ham: "We staan nu niet eens meer in de top 10, dit is een gemiste kans. Als we goed uit de economische crisis willen komen zul je moeten investeren in onderwijs. Daarmee maak je het verschil. Ons land heeft alle capaciteit in huis, maar dit kabinet haalt niet het onderste uit de kan."