GroenLinks
Geef digitaal politiek asiel voor hosts Wikileaks

De Europese Unie moet 'digitaal politiek asiel' aanbieden aan webhosts die klokkenluiderssite WikiLeaks faciliteren. Daarvoor pleitte Kamerlid Arjan El Fassed donderdag in een overleg met minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken).
Volgens El Fassed moet de EU de internetvrijheid beschermen door de blokkade van hosts van WikiLeaks ongedaan maken. Zonder uitspraak van de rechter is zo'n blokkade anders internetcensuur, aldus het Kamerlid.

Hij vindt ook dat de EU de financiering van WikiLeaks door bijvoorbeeld donaties mogelijk moet maken zolang er geen veroordeling is.

Geen uitlevering Assange

Kamerleden Arjan El Fassed en Tofik Dibi roepen de regering ook op te voorkomen dat EU-landen op een of andere manier meewerken aan een mogelijke uitlevering van WikiLeaks-oprichter Julian Assange aan de Verenigde Staten.

Assange is door de Britse politie aangehouden. Er is sprake van dat hij aan de Zweedse autoriteiten wordt uitgeleverd op verdenking van een zedendelict. Tegelijkertijd bestaat er een bijzondere belangstelling voor Assange vanuit de Verenigde Staten door het uitlekken van een enorme hoeveelheid diplomatieke documenten.

El Fassed en Dibi vrezen dat Assange daar dan geen eerlijke rechtsgang zou krijgen.

Op dit moment zit een Wikileaks-medeverdachte, de 23-jarige soldaat Bradley Manning, al lange tijd vast. Hij mag geen contact met wie dan ook; daarmee worden zijn mensenrechten geschonden.

Spoeddebat

GroenLinks heeft vanwege die uitleveringsdreiging aan de VS om een spoeddebat met de ministers van Buitenlandse Zaken en van Veiligheid en Justitie gevraagd.