Nederlandse Orde van Advocaten

Advocaten: Blijf af van beroepsgeheim

Hedy Jak
Aantasting van het beroepsgeheim moet worden voorkomen en de Orde mag onder geen beding akkoord gaan met richtlijnen van derden die kunnen leiden tot aantasting van het verschoningsrecht. Dat is de strekking van een steunverklaring die Netlaw aan de Algemene Raad doet toekomen. Aanleiding hiervoor zijn de plannen van het Ministerie van Veiligheid en Justitie om toezichthouders het recht te geven cliëntendossiers in te zien.
`De advocatuur heeft de plicht op te komen niet alleen voor de rechten van haar individuele cliënten, maar evenzeer pal te staan voor de rechtstaat in het algemeen'. Dat schrijft Thomas Simon, directeur Netlaw in een begeleidende e-mail. Netlaw is een samenwerkingsverband van zeventien advocatenkantoren.
Peter Ingwersen, voorzitter van Netlaw in het Financieele Dagblad vandaag: `Wij kunnen ons als advocaten directer uitspreken dan de Orde, die in overleg zit en veel voorzichtiger moet manoeuvreren. Wij steken ze een hart onder de riem, en geven tegelijk een signaal af aan de samenleving'.

---