Woonbond


09-12-2010

Woningcorporaties maakten toch winst in 2009

Ondanks hoge 'onrendabele' investeringen, hogere uitgaven voor de leefbaarheid, een teruglopende verkoop van huurwoningen en omvangrijke verliezen in zogeheten 'verbindingen' hebben de gezamenlijke woningcorporaties in 2009 294 miljoen euro winst gemaakt.

Dit blijkt uit het `Sectorbeeld realisaties woningcorporaties 2010' van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), dat gisteren 8 december in de Tweede Kamer is besproken. Aedes, de koepel van woningcorporaties, maakte kort voor het kamerdebat bekend dat de corporaties in 2009 een verlies zouden hebben geleden van zo'n 400 miljoen. De koepel zaaide daarmee veel verwarring. Het verschil met de officiële cijfers van het CFV (gebaseerd op de gegevens van alle corporaties) bedraagt maar liefst 700 miljoen. Dit doet de geloofwaardigheid van de branche geen goed.

De corporaties hebben in 2009 ruim EUR 685 miljoen aan verliezen geleden met hun verbindingen. Dat zijn veelal commerciële dochters. Omdat er gelukkig ook verbindingen zijn die winst maken, blijft het netto verlies beperkt tot 385 miljoen, bijna twee keer zoveel als in 2008. De Woonbond vindt dit uiterst zorgwekkend. Het gaat vooral om commerciële activiteiten, zoals de nieuwbouw van koop- en dure huurwoningen, het aankopen van grond en de exploitatie van commercieel vastgoed. Dit alles gaat direct ten koste van de middelen die beschikbaar zijn voor de volkshuisvesting, omdat de corporaties vrijwel altijd volledig opdraaien voor het verlies. Zonder deze verliezen had voor minstens 8 miljard kunnen worden geïnvesteerd in de volkshuisvesting. Dat zijn bijna 50.000 nieuwe huurwoningen. De Woonbond vindt het een schandaal dat corporaties (de goede niet te na gesproken) op deze manier een enorme hoeveelheid volkshuisvestelijk kapitaal in het putje laten lopen. Het sterkt de Woonbond in de overtuiging dat het hoog tijd is dat de nieuwe Woningwet, met een goede inkadering van de taken en een versterkt toezicht, er zo snel mogelijk moet komen.

Het einde van dit drama is overigens nog niet in zicht. Eind 2009 blijken de corporaties nog voor 2 miljard aan onbebouwde grond in de boeken te hebben staan. Daarnaast is sprake van een paar duizend onverkochte nieuwbouwkoopwoningen. Zonder twijfel moeten daar de komende jaren nog vele honderden miljoenen aan verliezen op worden afgeboekt.

Afgezien van het leed in de verbindingen zijn zowel de financiële als de volkshuisvestelijke prestaties van de corporaties in 2009 ronduit positief. Met een nieuwbouwproductie van ruim 40.000 huur- en koopwoningen was 2009 na 2008 opnieuw een topjaar. Ook de uitgaven voor woningverbetering, leefbaarheid en maatschappelijk vastgoed zijn fors gestegen. Een ander lichtpuntje is dat de bedrijfslasten veel minder zijn gestegen (3 procent) dan in voorgaande jaren.Desondanks vrezen velen dat de financiële positie van corporaties de komende jaren zal verslechteren. Aedes en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw willen dat de huren extra omhoog moeten, omdat corporaties anders niet meer zouden kunnen investeren. De cijfers van het Centraal Fonds geven daar echter geen aanleiding toe. `Zorg eerst maar dat de corporaties zorgvuldiger omspringen met het volkshuisvestelijke kapitaal en efficiënter gaan werken. Ze moeten schoon schip maken, in plaats van bij de huurders aan te kloppen voor extra huurverhogingen', aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping