Algemene Onderwijsbond

09-12-2010

Best bezoldigde toezichthouder zat bij Wellantcollege

De best bezoldigde toezichthouder in het onderwijs de afgelopen jaren was de voorzitter van de raad van toezicht van het Wellantcollege. In 2009 kreeg hij voor zes maanden, tot aan zijn vertrek per 1 juli, 14.313 euro vergoed. In 2008 vermeldt het jaarverslag een honorarium van 26.495 euro, in 2007 21.584 euro.

Het Wellantcollege liep daarmee flink uit de pas bij andere onderwijsinstellingen en bij de beloningscode voor toezichthouders in het mbo. Volgens de voormalige toezichthouder in kwestie, ondernemer en oud-Kamerlid voor de VVD Willem Keur, was de raad zich daarvan bewust. "Bij het aflopen van mijn termijn is er ook gezegd: het zou voor mijn opvolger een stukje minder moeten", zegt hij tegen het Onderwijsblad.

Fusie
In 2002 trad Keur aan als voorzitter van de raad van toezicht. Daarvoor was hij als fusieleider betrokken bij het Wellantcollege, dat vmbo- en bve-onderwijs verzorgt voor 13.000 leerlingen verspreid over zo'n 27 vestigingen.

Keur vindt de vergoeding verdedigbaar. "Ik moest heel veel aandacht besteden aan de cultuurverschillen tussen die instellingen en vestigingen om er een eenheid van te maken. De implementatie van de fusie vroeg dermate veel tijd, dat we die vergoeding gerechtvaardigd vonden."
"Voor minder zou ik het ook niet gedaan hebben", zegt Keur. "Zoveel tijd en energie, dat gaat gewoon niet. Ik moet ook mijn handel laten lopen. Dan moet je als het ware liefdadigheidswerk gaan doen. Als ik er achteraf op terugkijk, vond ik het aan de magere kant." Zijn opvolger doet het wel voor minder geld. Keur reageert: "Wat ik nu ga zeggen is super flauw, maar ik vind dat de tent goed op de rails stond toen ik wegging. Ik denk ook dat het nu met minder tijdsinspanning zou kunnen, ja."

Onderscheid
Die opvolger is Marc Vermeulen, directeur bij IVA Beleidsonderzoek en Advies in Tilburg. Hij krijgt naar eigen zeggen op jaarbasis een vaste vergoeding van 15 duizend euro, all in. Toch relatief nog beste een hoge vergoeding? Andere leden van de raad kregen vorig jaar een kleine achtenhalfduizend euro voor hun werkzaamheden.
Vermeulen: "Met mijn benoeming is de verlaging ingezet, maar men wilde wel een helder onderscheid in vergoeding houden tussen de voorzitter en de andere leden van de raad. Maar een belangrijkere reden: Wellant is weliswaar geen bijzonder grote, maar wel een complexe organisatie. Veel vestigingen, over een groot deel van het land verspreid, verschillende sectoren. Dat heeft men ook willen uitdrukken in die vergoeding." Vermeulen is niet betrokken geweest bij de vaststelling van zijn eigen beloning, zegt hij. "Ik ben op een rijdende trein gestapt. Als er nieuwe leden benoemd moeten worden, zal ik daar wel bij betrokken zijn. We hebben absoluut geen behoefte om heel erg uit de pas te lopen met de branchecode. We hebben met mijn aanstelling een verlaging ingezet en ik denk dat we dat proces gewoon vol blijven houden."

Bruto salaris
In de meeste onderwijssectoren bepalen raden van toezicht zelf hun samenstelling en vergoeding. Alleen bij universiteiten worden de toezichthouders benoemd door de minister van onderwijs (of landbouw). De minister stelt ook hun vergoeding vast. Per 1 januari 2009 is die tegemoetkoming voor voorzitters vastgesteld op 15.000 euro, voor leden naar 10.000 euro.

Overigens is uit de jaarverslagen niet altijd op te maken welke (on)kosten de vergoeding precies omvat.

Niek Urbanus, voorzitter van de gecombineerde raad van toezicht van Universiteit en Hogeschool van Amsterdam, stond vorig jaar in de boeken voor 23 duizend euro (2008: 16 duizend euro). Het bedrag is gebaseerd op anderhalf keer het universitaire maximum, aldus een woordvoerder. Die eraan toevoegt dat het daarmee goedkoper is dan twee voorzitters voor afzonderlijke instellingen.

De bezoldiging van Cees Bijl als rvt-voorzitter bij Stenden Hogeschool bedroeg vorig jaar 19.880 euro (in 2008: 16.618 euro). Dat bedrag bestaat uit 14.740 euro aan 'bruto salaris' en 5.140 'overige werkgeverslasten'. In een schriftelijke reactie laat Bijl via de Stenden-woordvoering weten dat het honorarium met ingang van 2011 zal worden bijgesteld. De voorzitter zakt naar een vast bedrag van 12 duizend euro, alleen aangevuld met reiskosten.

Margreeth de Boer, voorzitter raad van toezicht Wageningen Universiteit en Research Centre (WUR): 19.403 euro (in 2008: 18.952 euro). Bij twee van de drie stichtingen die onder de WUR vallen, Wageningen University en de Dienst Landbouwkundig Onderzoek (DLO), wordt de rvt-vergoeding bepaald door de minister van Landbouw. De vergoeding voor stichting Van Hall Larenstein (hbo-opleidingen) wordt vastgesteld door het college van bestuur nadat de minister `is gehoord over het voorstel', aldus de jaarrekening.