Gemeente Alphen aan den Rijn

onderhoud Europapark definitief

Plannen groot onderhoud Europapark definitief

Het Europapark is toe aan een grote onderhoudsbeurt en wordt aangepast aan de wensen van deze tijd. Door het intensieve gebruik zijn de paden aan vernieuwing toe en het groen krijgt een opfrisbeurt. Wethouder Groen in t Wout wil gelijktijdig op onderdelen de inrichting van het park verbeteren. De belangrijkste uitgangspunten in het ontwerp zijn de verbetering van de veiligheid van voetgangers en fietsers langs het doorgaande pad, opwaardering van de speelvoorzieningen en een betere bereikbaarheid van het evenemententerrein. De werkzaamheden starten in begin 2011, zodat het park weer in orde is vóór de jaarlijkse festiviteiten op Koninginnedag.

In gesprek met omwonenden en belanghebbenden
Tijdens twee bijeenkomsten hebben bewoners, belanghebbenden en belangengroepen hun wensen kenbaar gemaakt. Zo hebben bijvoorbeeld de leden van de werkgroep Europapark, als onderdeel van de wijktafel Bij met je wijk, hun wensen en ideeën gepresenteerd. Ook de leerlingenraad van basisschool De Fontein, de Oranjevereniging en de Stichting Kinderopvang Alphen aan den Rijn hebben een presentatie gegeven. Hieruit bleek dat vooral behoefte was aan meer sport- en spelvoorzieningen. Wethouder Michel du Chatinier (Jeugd) juicht dit toe. Het is heel belangrijk dat kinderen buiten kunnen spelen en bewegen.

Aanpassingen
Naar aanleiding van de opmerkingen van bewoners en belanghebbenden heeft de gemeente een ontwerp gemaakt, waarin zoveel mogelijk wensen zijn verwerkt. Er is gekozen voor een middenas waarin fietsers en voetgangers bij elkaar komen. Deze pleinvormige ruimte kan ook gebruikt worden voor speciale festiviteiten en evenementen. In de middenas komen meer speelvoorzieningen, zoals sportoestellen en nieuwe belijning van de sportvelden. Daarnaast wordt de voetbalkooi verbeterd.

Langs het evenemententerrein wordt een pad aangelegd. Dit glooiende pad volgt de lijn van de plaatselijk verbrede watergang. Langs dit pad komt een nieuwe speelplek voor kinderden van 0 -5 jaar te liggen. Veilig, gescheiden van de doorgaande route. Vanaf de centrale as wordt een brug aangelegd om de bereikbaarheid van het evenemententerrein te verbeteren. De brug komt al voor het einde van het jaar gereed. Verder wordt er meer beplanting aangebracht in het park waardoor het minder plat wordt.

Benieuwd naar het ontwerp?
Op zaterdag 11 december a.s. is de gemeente s middags aanwezig op de Kerstmarkt in Kerk en Zanen. Hier kunt u de plannen komen inzien.

Omleidingen
De aannemer start in januari met zijn werkzaamheden en deze moeten in principe voor Koninginnedag 2011 gereed zijn. Tijdens de werkzaamheden is de centrale as door het park afgesloten. Ook is doorgaand verkeer via Afrikalaan-Evenaar-Amerikalaan niet mogelijk. Deze afsluitingen gelden voor een gedeelte van de uitvoeringsperiode. Zowel voor fietsers als automolisten worden de omleidingsroutes met borden aangegeven.

Hondenstrand
In het voorjaar is de weide, waar honden los mogen lopen, al opgeknapt. Het hondenstrand is verplaatst en de paden in het hondenuitlaatgebied zijn geasfalteerd, evenals het pad langs de zwemvijver. De leden van de werkgroep Europapark hebben ook over dit deel van het park meegedacht over de aanpassing.

Het Europapark is in 1993 aangelegd als wijkpark voor de wijk Kerk en Zanen. Het wordt intenstief gebruikt door allerlei leeftijdsgroepen.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn