GroenLinks

Anonieme OV-chipkaart uit het verdomhoekje

Donderdag 9 december 2010, 16:39u - Ineke van Gent
GroenLinks wil dat minister Schultz van Haegen de anonieme OV-chipkaart uit het verdomhoekje haalt, waar de vervoerders deze kaart gestopt hebben. De OV-bedrijven doen alles om aanschaf en gebruik van deze kaarten te voorkomen, omdat ze dan niet in het bezit komen van felbegeerde reizigersgegevens. De minister moet ook voor de kerst met de vervoersbedrijven rond de tafel gaan zitten om afspraken te maken rond de bewaartermijn van reisgegevens van kaarthouders.

De GroenLinks-fractie heeft altijd grote bedenkingen gehad bij het bewaren van reisgegevens door vervoerders. GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent: "Voor klachtenafhandeling is het echt niet nodig die gegevens zo lang te bewaren. Het is vervoerders te doen om de mogelijkheden voor commercieel gebruik. Dat moet nu maar eens afgelopen zijn."

GroenLinks heeft er de afgelopen tijd ook bij herhaling op gewezen dat vervoerders aanschaf en gebruik van anonieme chipkaarten ontmoedigen. Financiële voordelen bij introductieacties gelden alleen voor persoonlijke kaarten. Ook kunnen senioren die anoniem willen reizen geen korting krijgen. Verder kun je met een anoniem kaart geen reisinformatie uit de automaten halen, terwijl dat technisch geen enkel probleem is.

"Die anonieme kaart is in het verdomhoekje gedrukt en moet daaruit gehaald worden. Het is een volwaardig reisproduct. Juist het College Bescherming Persoonsgegevens hechtte erg aan een dergelijke kaart. Niet voor niets, blijkt nu maar weer. Schultz van Haegen moet zorgen dat anonieme kaarten een volwaardige positie krijgen ten opzichte van de persoonlijke kaarten", zegt Van Gent.